В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Предложението на ЕК за намаляване на процента за обвързана подкрепа е неприемливо за България

Вергиния Кръстева, зам.-министър на земеделието, храните и горите, В развитие, 22.11.2019

13:39 | 22 ноември 2019

Предложението на Европейската комисия за намаляване на процента за обвързана подкрепа в следващата Обща селскостопанска политика (ОСП) е неприемливо за България, още повече, че у нас има и отпадаща преходна национална помощ в следващия програмен период. Това каза Вергиния Кръстева, зам.-министър на земеделието, храните и горите, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria, излъчено в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според Кръстева размерът на таваните на плащанията в следващата ОСП трябва да се определя на национално ниво, за да може да се отрази спецификата на всяка една държава членка. „Баланс ще се постигне на фона на многото дискусии, които предстоят през януари и февруари“, добави тя.

По думите на експерта по-голямата свобода за държавите членки, предвидена в новата програма, е предизвикателство за администрацията.

„ОСП е базирана на резултати, т.е. там ще се залагат конкретни цели, които ще се отчитат на годишна база“.

„Работата по изготвянето на националния стратегически план ще започне в началото на следващата година“, заяви още Кръстева.

Тя добави, че е възможно да има увеличаване на минималния осигурителен праг, като това обаче трябва да се случи на базата на анализи как промяната ще се отрази на фермерите. „Никой не желае фалит на нашите земеделски стопани, ще се постараем да няма такива сътресения за тях“, каза Кръстева.