В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Срещата между лидерите на САЩ и Китай няма да донесе решение на търговската война

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 26.06.2019

20:20 | 26 юни 2019
Обновен: 20:27 | 26 юни 2019
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мартин Митренцев, форекс анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изказването на министъра на финансите на САЩ Стивън Манучин, че Вашингтон и Пекин са близо до търговско споразумение вероятно е чиста спекулация. Не можем да очакваме, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин ще достигнат до решение на търговския конфликт по време на предстоящата си среща. Това каза Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Според Митренцев положителни новини след разговорите между двамата лидери биха намалили натиска върху Федералния резерв на САЩ за намаляване на основните лихвени проценти. Водеща за политиката на централната банка обаче е ниската инфлация, която остава далеч от целите за 2%, подчерта анализаорът.

„Пазарите започнаха да включват в оценките си евентуалното намаляване на основните лихвени проценти по време на следващата среща на централната банка през юли... От Фед вече посочиха, че няма да се поддават на какъвто и да е политически натиск и парираха очаквания за агресивно намаляване на лихвите“.

Анализаторът коментира и 15-процентния ръст в цената на лекия суров петрол през последната седмица. Той поясни, че има няколко фактора, които подкрепят цената на черното злато, като водещ сред тях е намаляването на запасите в САЩ.

„Безспорно идните понеделник и вторник ще са най-важните дни за петрола в началото на годината – предстои срещата на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори във Виена“.

Саудитска Арабия ще настоява за удължаване на съкращенията при производството, както и за въвеждането на нови, докато Русия ще бъде против, прогнозира Митренцев.

„Не се знае какви ще са резултатите от тази среща, но се очаква голяма волатилност на пазара“.

Според госта настоящият конфликт между САЩ и Иран може да попречи на плановете на ОПЕК за удължаване на съкращенията на добива. Той обаче добави, че по всяка вероятност съкращенията ще бъдат удължени до края на годината, като под въпрос остава дали ще бъдат увеличени.