В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Изкуственият интелект - проблем и решение за киберсигурността

Вихрен Славчев, изпълнителен директор на фирмата за IT сигурност Мнемоника, В развитие, 27.02.2019

19:21 | 27 февруари 2019
Обновен: 08:09 | 3 юни 2020
Вихрен Славчев, изпълнителен директор на фирмата за IT сигурност Мнемоника. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изкуственият интелект е нещо много полезно. Използван по неправилен начин обаче, той може да доведе до много вреди. Това каза Вихрен Славчев, изпълнителен директор на фирмата за IT сигурност Мнемоника, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Славчев посочи, че има определени точки в световен мащаб, които генерират голямо количество заплахи за киберсигурността. Той отбеляза, че от водещо значение е осъзнаването, че в случай на кибератака в отсрещната страна стои изкуствен интелект.

Така се поражда парадоксът, при който човек е поставил изкуствен интелект, за да отнеме благата на друг, който трябва отново да използва изкуствен интелект, за да реагира достатъчно бързо“.

България винаги е била на едно от водещите места в областта на цифровизацията и киберсигурността, коментира гостът.

Ресурсите за информационни технологии досега непрестанно се увеличаваха в компаниите у нас. На места средствата за информационна сигурност обаче вече надхвърлят тези за конвенционалните технологии. Причината е само една – намираме се в състояние на цифрова война и трябва да сме достатъчно подготвени“.

Как бизнесът успешно управлява ресурсите на знанието ще стане ясно от презентациите на технологични компании, които ще бъдат представени в последния панел на конференцията „Knowledge City 2019 – градове на бъдещето“, която ще се проведе на 28 февруари, от 13:30 до 17:30 часа, в Capital Fort (бул. Цариградско шосе 90, София). Акцент върху Киберсигурността в човешката ера и човешката сигурност в дигиталната ера ще постави Вихрен Славчев.

Вижте целия разговор във видео материала.