В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Предоговарянето на НАФТА донесе ползи за САЩ, Канада и Мексико

Георги Найденов, икономист, В развитие, 01.10.2018

20:26 | 1 октомври 2018
Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От предоговарянето на НАФТА ползи има и за САЩ, и за Канада, и за Мексико. На този етап обаче споразумението е само предварително и предстои да видим дали то всъщност ще бъде ратифицирано. Това каза Георги Найденов, икономист, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Найденов посочи, че всъщност именно Канада е основният търговски партньор на САЩ и споразумение между тях е било наложително. Икономистът отбеляза, че търговската война между Вашингтон и Пекин остава реално интелектуална и технологична в основите си.

“Канада е потребила 340 млрд. долара стоки и услуги от САЩ през 2017 г. Това е около 2 пъти повече от обема, който използва Китай”, конкретизира икономистът.  

Според него компромиси за достигане до договорка са направени и от страна на САЩ, и от страна на Канада.

“Компромисът от страна на САЩ е, че няма да налага мита върху автомобилите, ако това засяга националната сигурност. В такъв случай обаче ще има квоти за внос на автомобилни части от Канада и от Мексико, които ще компенсират налозите”.

Именно тези квоти Найденов определи като най-ползотворни за Мексико. 

Уреждането на търговските спорове е най-значителният напредък за Канада според икономиста и запазването на механизма за разрешаване на спорове в НАФТА.

За САЩ това е пробивът в защитата на правата на американските фермери, посочи Найденов.

“По-големият достъп до канадския пазар за млечни продукти е една от важните победи за САЩ в това споразумение, имайки се предвид наближаващите междинни избори и фактът, че именно фермерите са едни от най-сериозните гласоподаватели, подкрепящи настоящия американски президент Доналд Тръмп”.

Найденов добави, че целите текстове на споразумението все още не са ясни, но от публикуваните за момента то е балансирано и напредък са отбелязали всички участници в него.

Ратификацията и влизането в сила на новото споразумение може да станат факт най-рано в началото на следващата година, уточни икономистът.

Гледайте видео материал с целия разговор.