В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Очаква се спад в цените на столичните жилища

Петър Сотиров, управител на ДОМИ, В развитие, 04.09.2018

14:29 | 4 септември 2018
Обновен: 15:29 | 4 септември 2018
Петър Сотиров, управител на ДОМИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Сотиров, управител на ДОМИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ще има лек спад на цените на жилищата в София в последното тримесечие на 2018, а в началото на следващата година ще се усети по-сериозно. Към средата на 2019 може да очакваме 5%-10% намаление на цените в определени райони. Това коментира Петър Сотиров, управител на ДОМИ, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Повишаването на цените спря още в началото на лятото. Тогава се запази една стабилност на пазара. Дори има райони в София, в които цените леко тръгнаха надолу“.

По думите му в момента водещ е вторичният пазар.

„Има изключително много ново строителство, което се продава бързо на зелено, но в никакъв случай то не покрива нуждите на големите градове. Така че вторичният пазар е водещ. Малко са офертите на него, имотите се купуват бързо. Но от началото на лятото има отлив на купувачите, които изчакват по-изгодни цени“.

Сотиров обясни, че през последните 3-4 години жилищата са поскъпнали до 30%, а най-сериозен ръст има през последната година – с над 10% в зависимост от района.

Според него това се дължи на липсата на оферти и на проблемите на пазара за недвижими имоти след финансовата криза, които са се отразили сериозно на цените.

„След 2013-2014, когато започнахме да излизаме от сериозната световна финансова криза, по-скоро се наблюдаваше тенденция на стабилност на пазара до 2016. Тогава започнаха първите разговори за повишаване на цените и предстоящия бум. Много хора заеха изчаквателна позиция, доста имоти се запазиха извън пазара. Вторичният пазар също претърпя застой, което неминуемо доведе и до повишаване на цените“.

Управителят на ДОМИ смята, че не може да се говори за изкуствено създаден балон, а по-скоро за липса на оферти и за незнанието на хората какво да правят в момента и накъде ще тръгне пазарът.