В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Драстичното увеличение на таксите за административни дела противоречи на Конституцията

Александър Кашъмов, адвокат, В развитие, 06.07.2018

13:22 | 6 юли 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Предложението за драстичното увеличение на таксите за административни дела е противоконституционно. Такова мнение изрази адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния отдел на Програма "Достъп до информация", в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

„Предложените промени не са съобразени с доходите на огромна част от населението. 90% от хората не могат да вадят хиляди левове от джоба си за водене на административни дела“.

Според него всякакви обосновки, свързани с това, че съдът трябва да печели от работата си, са „абсурдни“.

„В едно демократично общество съдът съществува, за да се спазва принципът за върховенството на закона и да се гарантират правата на гражданите. Тези промени ще попречат на много хора и организации да потърсят защита“.

„Надявам се, че президентът ще наложи вето на тези мотиви. На следващо място се надявам, че институциите, които имат правото да сезират Конституционния съд, да го направят, за да може той като една висша инстанция в прилагането на Конституцията да се произнесе по съобразността на тези поправки с принципите на правото“, добави още адвокат Кашъмов.