В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Процесът на дедоларизация на световните пазари все повече ще се усилва

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг, В развитие, 13.09.2017

13:27 | 13 септември 2017
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много страни предприеха политики по отказ от долара в търговията на международните пазари. Забелязваме засилване на процеса, особено след санкциите срещу Русия, чиято икономика успя да се възстанови след шока от наложените санкции.

Това каза в ефира на „В развитие“ с Делян Петришки главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев. Коментарът на финансистът идва на фона на новината, че Китай ще започва да търгува петролни фючърси на борсите в Хонконг и Шанхай в юани, а не както досега – в американски долари.

„Политиците в много страни разбират, че не трябва да се притесняват от сериозни политически и финансови мерки от страна на САЩ, които да сринат икономиката на страните им, като така респективно да ги свалят от власт“, добави Цачев.

По думите на госта в студиото в момента сме свидетели на процес за плурализация на валутите, на знаци, че вече няма да има нужда от единна валута, като търговията между две страни ще се извършва с паричните единици на съответните държави.

„Свикнали сме да виждаме котировките в долари. Това е облекчение от гледна точка на работата на трейдърите, но за компаниите, които търгуват, това е проблем. Именно облекчението в търговията, което ще дойде от отказа от долара, е големият плюс за тях“, посочи той.

„Доларът ще остане още дълго време в играта, но делът му ще продължава да пада. Може би скоро ще видим Европа да купува петрол от Близкия Изток в евро след 5-10 години, като това е най-песимисичният вариант“, прогнозира финансистът.

Докато Европа и Азия все по-уверено вървят към изместване на долара като средство за международна търговия, то все пак за регион като Латинска Америка това няма перспективи да се случи скоро, изтъкна главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг.