В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ще има ли икономически ползи за страната от тол системата

Веселин Грозданов и Михаил Рангелов във "В развитие", 21.08.2017

19:00 | 21 август 2017
Обновен: 20:19 | 21 август 2017
Веселин Грозданов и Михаил Рангелов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Веселин Грозданов и Михаил Рангелов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Малко се побългари идеята за тол системата, заради което последва недоволство от страна на гражданите и бизнеса. Това коментира Михаил Рангелов, член на Управителния съвет на Форума за балкански транспорт и инфраструктура, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Велко Каменов.

Рангелов посочи, че основният проблем е покритието на тол системата от територията на републиканската пътна мрежа. Той обясни, че на Запад това покритие не достига повече от 18%, докато у нас се говори за стойности, достигащи 83%.

„В момента от винетни такси в държавата постъпват около 200 млн. лева. Всички те ще отиват за издръжка на една допълнителна администрация“.

Веселин Грозданов, другият гост в студиото, от Клъстер „Зелен траспорт“, от своя страна определи като проблем, че още не е ясно кои пътища ще обхваща тол системата. По думите му ако се включат и третокласни пътища, разходите за издръжка ще са много по-големи от приходите.

„Те се оправдават, че тази система ще се самоиздържа, че ще събираме между 800 млн. и 1 млрд.лева, които ще идват основно от международния трафик. Но колкото и да сме транзитна държава, не преминава такъв огромен транзитен трафик. При всички положения парите ще идват от страна на българския бизнес“.