В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

В добро финансово здраве ли е малкият и средният бизнес в Европа

Ивелина Петрова, В развитие, 01.06.2017

14:37 | 1 юни 2017
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Все повече малки и средни предприятия в Европа алармират, че се изправят пред рисковете, които произтичат от по-големия период на забавяне на плащанията от страна на техните контрагенти.

Това сочат резултати на тазгодишното изследване на навиците за плащане и финансовото здраве на бизнеса в Европа, отразени в т.нар. Европейски доклад за плащанията 2017 (European payment report 2017), изготвен от една от най-големите колекторски компании – шведската Intrum Justitia.

Докладът показва, че 61% от 10 468 малки и средни компании, сред които е проведено проучването, са били подложени на натиск от забавени плащания за по-дълъг период, отколкото могат да си позволят. Буди притеснения фактът, че в предходното издание на доклада през 2016 тази цифра е била 46%. 

Най-големият риск, който се откроява в проучването, е свързан с турбуленциите, които могат да настъпят при евентуално затягане на паричната политика от ЕЦБ. 81% от компаниите посочват, че ниските лихвени проценти и облекчените кредитни условия не насърчават тяхната инвестиционна активност. 

Вижте повече във видеото: