В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Тенденцията за увеличаване на заплатите – пряк резултат от недостига на работна ръка

Цветан Симеонов и Олга Чугунска, Българска търговско-промишлена палата (БТПП), В развитие, 10.05.2017

20:13 | 10 май 2017
Снимка: Bloomberg TV България
Снимка: Bloomberg TV България

Едно е сигурно – всеки работодател желае да увеличава заплатите на онези свои служители и работници, които имат добри резултати. Напоследък в проучванията си виждаме готовност за това – 60% от тях са готови да обмислят подобна стъпка. Това е пряк резултат от недостига на квалифицирана работна сила.

Това каза в специално интервю пред бизнес редактора на Bloomberg TV Bulgaria Петко Трухчев председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. В разговора, излъчен в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова, взе участие и икономическият експерт в БТПП Олга Чугунска.

„В развитите икономики повишаването на заплатите води до привличане на най-квалифицираните кадри. Това едва ли ще се случи в България. Просто ще има преливане на кадри от едно предприятие в друго, което не е устойчиво“, смята председателят на БТПП.

„Според нас краткосрочното решение е облекчаването на режима за внос на кадри. Още по-бързо ще се случи адаптацията на такива кадри, ако те бъдат от българската диаспора зад граница, било то в тези държави като Украйна, Молдова, Западните покрайнини, било от мигрантската диаспора в развитите държави от Запада“, посочва Симеонов.

„Дългосрочните решения се крият във образованието. То трябва да се нагоди към изискванията на фирмите, към кадри, от които бизнесът има нужда. Защото вносът на кадри може да реши краткосрочно проблема, но дългосрочните решения са свързани с промените в образованието“, категорична е от своя страна Олга Чугунска.

Вижте цялото интервю: