В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Неяснотата накъде ще поеме ЕС е извор на напрежение за Африка

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, във "В развитие", 19.06.2024

15:30 | 19 юни 2024
Обновен: 10:11 | 21 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Общото за Африка в момента, в това число и в Нигерия, Нигер и Демократична република Конго е несигурността, породена от неяснотата на къде ще поемат Европейския съюз и европейските институции, когато се формират и се изберат ръководните органи. Задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай също е важен фактор. Всичко това рефлектира върху начина на управление на тези африкански държави, но не в посока повече или по-малко прозрачност, а по-скоро на кого да предоставим ресурсите, за да може в този момент на дълбоки катаклизми, каквато е тази година, 2024, за Африка, по-леко да изплуват. Това каза Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Природните ресурси в Нигерия, Нигер и Демократична република Конго и възможностите те да се превърнат в ключов фактор за просперитета в тези страни, ако бъдат овладени и управлявани ефективно бе темата на днешния коментар в ежеседмичната рубрика на предаването "Африка в развитие".  Тези три страни практически представляват двете различни лица на африканското развитие. Нигерия е втората най-развита страна в Африка, за разлика от Нигер и Демократична република Конго, които като природни дадености биха могли да бъдат едни от най-богатите страни в света, а всъщност са най-бедните, каза Дечева.

"Въпреки че Нигерия е страна, която може да се използва не само като пример, но и страна-ресурс с тяхното икономическо познание за нуждите на африканския континент, което е много различно от онова, което другите партньори - от Китай, Индия, Глобалният север - предлагат на Африка, въпреки всичко Нигерия е страна, която изпитва всички сътресения".

Събеседничката изтъкна, че всички части на Нигерия имат крайна бедност и това показва, че "колкото и развита да е една икономика, ако няма целенасочено усилие за по-добро разпределение, на достъпа до услуги, на достъпа до работни места, достъпа до образование и квалификация, то тези големи сегменти от територията, които остават изключени от националното голямо икономическо развитие, просто остават непокрити". 

Ако погледнем кои са най-бедните страни в света, ще осъзнаем, че те са страни, които са изключително богати на природни ресурси, "които при добро развитие, при успешно, прозрачно, проследимо управление, биха могли да са много по-богати от повечето заможни страни, за които се сещаме,, подчерта Румяна Дечева. "По бедност най-бедна по БВП е Южен Судан, най-младият член на ООН, от 2011 година, която в момента няма и 500 долара БВП, което е катастрофално малко". 

"Нигер е седмата страна по бедност, въпреки че е един от основните износители на уранова руда, на редки метали и минерали, всичко, което може да направи тази страна богата". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.