В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Персонализираният маркетинг - пътят към достигане до потребителя

Никола Минков, основател и главен изпълнителен директор на Serpact, във "В развитие" 22.03.2024 г.

16:36 | 22 март 2024
Обновен: 18:02 | 22 март 2024
Автор: Георги Месробович

Основните предизвикателства пред дигиталните маркетолози са две, като едното е свързано с изкуствения интелект, а второто - с липсата на данни или некоректното им отчитане. Дигиталното присъствие е изключително важно за българските туристически бизнеси. При традиционните бизнеси като хотелиерството важният фактор са платформите за резервации. Най-важното е да се направи стратегия към кого е насочена рекламата и анализ на данните в миналото, като това да се предаде към дигиталните агенции, за да може те да персонализират съдържанието. Ако едно съдържание не е персонализирано, потребителите я възприемат като поредната реклама. Комбинацията между модерните дигитални подходи в социалните мрежи и персонализирания подход води до най-добри резултати, това коментира Никола Минков, основател и главен изпълнителен директор на Serpact, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

На SERP Conference 2024 се очакват повече от 700 гости от 4 континента, като събитието ще се проведе на 18 и 19 април. Конференцията залага на съдържанието и това, което гостите ще научат на нея. Освен трендовете в SEO сектора ще се обсъдят и теми като изкуствен интелект (ИИ), електронната търговия и социалните мрежи, каза Минков. На събитието ще присъстват известни лектори и големи имена в сферата на електронната търговия и маркетинга. Нетуъркингът и обмяната на опит са изключително важни за работещите в маркетинг сектора, за това на конференцията е отделено известно време за това.

Преди две седмици Google направи най-голямата си актуализация на правилата за последните 10 години. Гостът обясни, че промените влияят най-силно на три категории сайтове, като над 1 милион сайта са вече официално „наказани“. Една от категориите наказва сайтове, които генерират съдържание изцяло с помощта на изкуствен интелект, нещо което много бизнеси се подведоха да правят. Наказаните сайтове не се появяват при търсене и не биват индексирани от Google.

Основните предизвикателства пред дигиталните маркетолози са две.

„Едното е свързано с изкуствен интелект. Второто е свързано с липсата на данни или некоректното отчитане на данни. Това е сериозен глобален проблем. През 2026 г. се очаква, че разходите за дигитална реклама ще достигнат 700 милиарда долара. Дигиталната реклама има един основен недостатък, че платформите, които отчитат този трафик, дават различни данни и бизнесът трябва да гледа няколко прозореца и да се опита да обедини данните. И докато осъзнае всички данни вече е късно и най-сериозният проблем е, че те не са абсолютно верни. Това ни провокира да създадем нашия стартъп, който обединява всички данни и ги обработва с модели на машинно самообучение.“

Българските бизнеси осъзнават нуждата от услугата, която стартъпът предлага, въпреки че по-голямата част от партньорите оперират в САЩ. У нас се наблюдава тенденция за нуждата от експерти в бизнес средите. Гостът обясни, че това осъзнаване е наложено от пазара и от засилващата се конкуренция.

Дигиталното присъствие е изключително важно за българските туристически бизнеси. При традиционните бизнеси като хотелиерството важният фактор са платформите за резервации. Гостът обясни, че подготовката за летния сезон на хотелите започва много по-рано, като всяко действие трябва да бъде добре планирано. Най-важното е да се направи стратегия към кого е насочена рекламата и анализ на данните в миналото, като това да се предаде към дигиталните агенции, за да може те да персонализират рекламата. Ако една реклама не е персонализирана, потребителите я възприемат като поредната такава.

Възможностите за реклама на българските бизнеси са много. Една от тях е и email маркетингът, който таргетира лоялните клиенти по персонален начин, фокусирайки се върху нуждите на потребителя. Гостът обясни, че комбинацията между модерните дигитални подходи в социалните мрежи и персоналния подход води до най-добри резултати.

Гостът обясни, че дори и с малък бюджет може да се прави реклама. При анализа на данните е важно да се гледат много фактори, включително и макроикономическите данни, тъй като те дават пълна картина за сектора, а не само за конкретния бизнес и неговата реклама. Той добави, че изкуственият интелект помага в обработването на големи бази данни и сравняването на актуалните данни с исторически такива.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.