В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските земеделски субсидии в този си вид са вредни - нужна е цялостна реформа

Галина Колев, старши икономист в Института по общоикономически анализи в Кьолн, във "В развитие", 12.02.2024

15:01 | 12 февруари 2024
Обновен: 07:49 | 14 февруари 2024
Автор: Галина Маринова

Европейската земеделска политика се нуждае от реформи. Субсидиите, такива, какви са в момента са вредни. Те водят до конфликти с други държави, много често са пречка за сключването на договори за международна търговия, за провеждане на успешна търговска политика и водят до търговски конфликти. Много е важно да бъдат намалени, а  парите от бюджета да бъдат използвани за други цели, например за подпомагане на зеления преход на европейската индустрия. Това каза Галина Колев, старши икономист в Института по общоикономически анализи в Кьолн, в интервю на Росен Стойчев за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. Събеседничката коментира поредицата от протести в цяла Европа. 

"Европейската земеделска политика се критикува от много години и то с право, защото много от тези политики за субсидии не са променяни от много десетилетия и имат нужда от реформа".

Трябва да се погрижим тази политика да се реформира, подчерта събеседничката. "Така изплащаните субсидии за земеделския сектор са вредни. От една страна, защото голяма част от тях се плащат на площ, което означава, че не са обвързани с никакви конкретни цели, напр. климатични и други. Това означава, че големи собственици на земеделски земи получават големи субсидии. Това води до влошаване на конкурентоспособността на държави, които са много зависими от това да произвеждат и експортират продукти от земеделието и за това е важно да се погрижим за това да се премахнат или намалят тези субсидии". 

"Земеделските субсидии в ЕС са около една трета от бюджета. Това е една стратегическа политика, но е много важно да започнем да отделяме една част от тези пари за възнаграждение на обществени блага, като например опазване на околната среда и климата. Понастоящем една четвърт от парите се плащат на площ и за някои предприятия това дори е един начин за олихляване на пари, за постигане на рентабилност, което не е целта на европейската земеделска политика". 

Държавата на трябва да се участва в разпределението на земеделската стока към магазините, подчерта Колев. "Това изглежда като планова икономика. Аз по-скоро бих търсила решение на проблема чрез пазарите".

Вярно е, добави събеседничката, че земеделските продукти в някои държави са скъпи, но от друга страна тези субсидии са вредни. "Те водят до конфликти с други държави и много често са пречка за сключването на договори за международна търговия, за провеждане на успешна търговска политика и водят до търговски конфликти. Много важно да бъдат намалени и да парите от бюджета да бъдат използвани за други цели - за подпомагане, например, на прехода на европейската индустрия към използване на зелена енергия".

"Разбирам гледната точка и на потребителя, който казва, че е важно цените на основните продукти, идващи от земеделието, да не се покачват, но от друга страна, голяма част от парите, като се плащат на площ, не оказват голямо влияние върху образуването на крайната цена на земеделската продукция. Това в крайна сметка не помага и на потребителя". 

Твърде много ли бърза Европа в провеждането на "зелени" политики и трябва ли да се прави компромис със Зеления преход? На какво се дължат икономическите проблеми на Германия и какво предстои? Може ли китайските електромобили да залеят Европа и да удавят европейската и американската автомобилна индустрия? Има ли проблем Европа с крайно десните движения и трябва ли управляващите да се замислят за промяна в начина си на работа, за да се неутрализир опасността от екстремизъм?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.