В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Най-добрата пенсионна система в света минава на българския модел

Евелина Милтенова, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, във "В развитие" 03.11.2023 г.

16:00 | 3 ноември 2023
Обновен: 16:39 | 3 ноември 2023
Автор: Георги Месробович

Тристълбовата пенсионна система, която прилагаме у нас, е изключително модерна и актуална; трябва да се насърчава и развива многостълбовия пенсионен модел в държавите от Централна и Източна Европа. Има предложения за мултифондов модел, които които дават опция на хората да си променят портфейла в определен период от години. Най-добрата пенсионна система - нидерландската - отива във варианта на нашия модел, на дефинирани вноски всеки месец, това коментира Евелина Милтенова, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Нашата тристълбова пенсионна система е изключително модерна и актуална, това е един от изводите след проведена конференция на Голямата европейска конфедерация на пенсионните асоциации, с фокус на Централна и Източна Европа, каза Милтенова. Общият извод на конференцията е, че е нужен колективен ангажимент за повишаването на адекватността на пенсионните плащания и насърчаване и развиване на многостълбовия пенсионен модел. Многостълбовия пенсионен модел, които е и у нас, освен държавен стълб има и втори задължителен и трети доброволен.

Държавните солидарни стълбове срещат проблеми, заради демографските кризи в региона и в Европа. Това е проблем, на който решение ще търсят държавите поотделно, но тристълбовият механизъм дава сигурност при такива проблеми, обясни гостът. В България държавния стълб на над 50% се субсидира, каза гостът.

Гостът смята, че съчетаването на допълнително доброволно и задължително осигуряване в българския модел и автоматичното включване на младите към допълнителен пенсионен фонд при постъпването им на пазара на труда е добър подход. Страни като Ирландия тепърва започват да прилагат метода на автоматичното включване за млади хора, които тепърва влизат на пазара на труда. Тези инвестиции са добра основа за бъдещето на всеки човек, допълни тя.

Индекс, който оценява пенсионните системи по света, казва, че най-успешните модели са многостълбови. Сред младите хора трябва отделянето на средства да започне от рано, за гарантиране на сигурност, обясни гостът.

Продължителността на живота ще се удължи неимоверно, заради развитието на медицината и социалното дело. За това от рано трябва да се мисли за живот в нетрудоспособна възраст, обясни гостът. У нас още от 2021 г., благодарение на законова уредба, универсалните пенсионни фондове започват да изплащат втори пенсии. Много държави, които са със сходен на нашия модел все още не са започнали тези изплащания, заради което тук е признат за успешен, допълни Милтенова.

Интересът към частното пенсионно осигуряване, и в Европа, нараства и е подкрепено от регулатори и политици, тъй като няма как по друг начин да се подсигури добра инвестиция в бъдеще, смята гостът. За повече от 20 г. нашите частни пенсионни фондове са натрупали пенсионни активи, които надхвърлят 21 милиарда лева. На конференцията предлагат мултифондови структури, които дават опция на хората да си променят портфейла в определен период от години, като в младините си могат да правят по-рискови инвестиции, а с наближаване на пенсионната възраст да преминат към по-консервативно инвестиране.

Рисковете, които се срещат в други държави е да не се пенсионни вноски, а да се разчита на само на държавния стълб, което гостът смята, че не е удачно и вече това се потвърждава. Общият извод на конференцията е, че пенсионната система в Нидерландия е пример за успешност, тя е многостълбова, а в момента тя започва да се реформира в посока да започнат дефинирани вноски, което ще позволи допълнително спестяване.

„Най-добрата пенсионна система - нидерландската - отива във варианта на нашия модел, на дефинирани вноски всеки месец; Те минават в следващите две до три години изцяло в нашия модел.“

На обществото му е трудно да възприеме нещо ново, но за правилното обяснение и приемане трябва да се покажат изчисленията, перспективите и рисковете. Малките държави все още усъвършенстват моделите си, но тези държави, които са се отклонили от дефинираните вноски, се наблюдава връщане към тях, заяви гостът.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.