В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Големият обем прави продажбата на кока в Колумбия нерентабилна

Анализ на Стоил Цицелков - политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка

18:30 | 15 септември 2023
Обновен: 18:34 | 15 септември 2023
Автор: Георги Месробович

Кандидатът на социалдемократите в Гватенака Бернардо Аревало успя да достигне до балотаж и след това да спечели изборите срещу досегашния президент, но политическата ситуация в страната остава обтегната. Във вторник агенти на прокуратурата нахлуха във върховния избирателен трибунал на Гватемала в опит за незачитане на изборните резултати, коментира политическият анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, Стоил Цицелков в рубриката „Южна Америка в развитие“ с водеща Вероника Денизова.

Анализаторът коментира и нахлуването на агенти на прокуратурата и потъпкването на автономността на избирателния орган. Главният прокурор на Гватемала, Мария Консуело Порас, стана известен с уволнението на Хуан Сандовал, един от отявлените борци срещу корупцията.

„Без никакво обяснение тя го махна от антикорупционния офис“ заяви анализаторът. След случая със Сандовал още шестима разследващи прокурори биват уволнени от постовете си.

Според него тези ходове са похват на отиващия си президент да се задържи на власт. Цицелков смята, че предприетите действия не са изненадващи, а това че се прави открито: „Погазвайки всякакви международни принципи; се опитват да подменят вота на гражданите“.

Вчера на 14.09.2023 г. ЕК излезе с резолюция, с която осъжда действията на прокуратурата в Гватемала и призовава за зачитане на резултатите. Официалната версия за действията на прокуратурата е проблем с подписите за регистрация на партията на новоизбрания президент.. „Това оправдава отваряне на урни, чували с бюлетини и тяхното заснемане“.

„Това е опит за преврат, но не със сила, а чрез използване на юридически инструменти“ заяви Цицелков.

Анализаторът смята, че дори и оставка на главния прокурор няма да улесни ситуацията в Гватемала, която е разделена и това би попречило на новоизбрания президент лесно да взима решения.

„Ако пък се вземе решение, че той не е легитимно избран какво ще се случи с депутатите, които бяха избрани заедно с него“ този въпрос повдигна анализаторът.

Цицелков смята, че предизвикателствата пред новоизбрания президент биха били справяне с дълбоката корупция и наркопрестъпността, която има лоби в политическия живот на страната. Той смята, че държавата е във възходяща фаза и е оптимистично настроен за нейното бъдеще, но казва и че тя има нужда от дълбока реформа, за да се постигнат резултати.

След действията на главния прокурор много от традиционните нейни партньори се отдръпнаха и народът губи доверието си в нея, което може да доведе до оставката на главния прокурор, заключи по темата Цицелков.

Засетите площи с храсти кока в Колумбия са достигнали рекорд, като са се увеличили с 13%, според службите на ООН, а потенциалното производството се е покачило с 24% в страната на годишна база. Цицелков казва, че това увеличение е по-голямо отколкото изглежда, тъй като миналата година се е наблюдавал 25% ръст на площите. Той смята, че това се дължи на прогресивните политики на президента Густаво Петро. Според лидера на страната тези политики целят да заменят досегашната война срещу наркотиците и голямото потребление на кокаин да се разглежда като проблем с общественото здраве, тъй като освен износа, който излиза от Колумбия, гражданите също употребяват големи количества от него.

Високото производство на кока сваля цената продукта, което го прави растението нерентабилно за отглеждане.

"Ако преди това един килограм листа струваха около 7 лв. в момента това е някъде на половина. На пазара един килограм листа се продава за около 2.50-3лв." 

Цицелков смята, че това ще позволи на президента на Колумбия да подтикне хората, които отглеждат листа кока, да се върнат към традиционните аграрни култури. Той обясни, че това е добра възможност, тъй като досегашните опити за борба с наркотиците са се проваляли. Анализаторът спомена и изказване на мексиканския президент, в което той твърди, че борбата с наркотиците трябва да бъде основно война срещу бедността и неравенството.

„Аз съм оптимист, мисля че с тези нови прогресивни лидери, Латинска Америка има възможност да излезе от тази спирала на насилие и наркопроизводство“.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на В развитие гледайте тук.