В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Българско вино е големият победител на международен конкурс

Меглена Михова, основател на Пробежекс, "В развитие", 03.07.2023 г.

16:00 | 3 юли 2023
Обновен: 07:09 | 25 юли 2023
Автор: Михаела Кирилова

Тази година България спечели 40 медала за червено, бяло, розе и пенливо вино както и най-високото отличие Revelation (вино-откритие) на „Световното по вино“ в Брюксел. Всяка година България има над 42% успеваемост на конкурса, а тази година страната достигна рекордните 46%, което ни нарежда много над средностатистическата успеваемост. Това коментира Меглена Михова, основател на Пробежекс, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Този конкурс е роден в Брюксел преди 30 години, а с годините започна да пътува из различни страни като неговия облик е доста престижен, тъй като той е единственият конкурс в света, който прави контрол на мострите спрямо това което се продава във веригата. По този начин се осигурява и по-високо качество. България имаше честта да е страна домакин на „Световното по вино“ през 2016 година.

Тази година на конкурса взеха участие производители от почти всички производствени райони на България. Отличието вино-откритие, което тази година бе спечелено от българско вино е награда, която се определя от получения брой точки. Журито се състой от на 300 души от целия свят, които са разделени на по-малки на малки комисии, допълни Михова.

„Когато едно вино получи най-високия резултат като точки, в случая тази година българско червено вино получи най-висок резултат, е голямо признание и аз се радвам, че Вила Ямбол, които стоят зад производството на виното, приеха тази мисия като популяризиране на българското вино като цяло. „

Отличените български вина в конкурса са в ценови диапазон от 5 до 50 лв., но с най-голям дял са тези между 5 и 10 лева. Въпреки че сме изградили доста романтично понятие за качественото вино, на белгийския пазар например най-продаваните вина са под 6-7 евро. Важно е България да има отличени вина в този ценови диапазон, за могат те да се изнасят и да бъдат продаваеми.

Качествени вина има много, но това, което е особено важно при селекцията на вина за износ, е доброто партньорство и дългосрочно виждане на усилията, които са необходими за маркетинг на българските вина на международния пазар.

„За нас бизнес партньорството е номер едно критерий, защото хубави вина се правят навсякъде, но партньорството и визията за дългосрочните инвестиции, които трябва да се направят от страна на производителя и вносителя, са изключително важни.“

Интересът към естествени, нефилтрирани вина е доста голям в момента. Бели вина, които са с по-изчистен аромат, както и био вината, които вече не са само мода, също са голяма част от пазара. България все е още е неконкурентноспособна по отношение на цените.

„Световното по вино“ има и бранш за бира. На българския пазар това е напитка, която е сред водещите по консумация и има потенциал за износ, посочи Михова.

Целият разговор можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ можете да видите тук.