В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Авиокомпаниите влизат в надпревара за най-луксозна първа класа

Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, “В развитие“, 09.06.2023 година

15:25 | 9 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Авиокомпаниите дават нов живот на първата класа, тъй като клиентите с по-високи възможности отново се обръщат към пътуването, издигайки лукса до нови висоти. Първокласните кабини все повече приличат на хотелски стаи, с дивани, двойни легла, телевизори, бюра, гардероби, минибарове и в някои случаи душ кабини. Има и опция за резервиране на готвач на борда. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Германската авиокомпания Deutsche Lufthansa AG инвестира 2,7 милиарда долара за две години, за да обнови своите самолети за дълги разстояния по програма, наречена от нея Lufthansa Allegris. Компанията Qantas Airways Ltd. също демонстрира обновена първа класа, което обикновено е извън обсега на обикновените пътници.

Международната асоциация за въздушен транспорт изчислява, че авиокомпаниите са претърпели около 200 милиарда долара загуби през последните три години, поради ограниченията. В момента първата класа се превърна в потенциална златна мина и възможност за възвръщане на част от загубите. Премиум пътуванията, които включват и бизнес класа, стигнаха до 86% от нивата от 2019 г., докато общото търсене на въздушни пътувания, включително икономична класа, е 81%.

Qantas и Lufthansa разкриха първокласни кабини с нов облик, които могат да бъдат напълно затворени с врати, присъединявайки се към пионерите Singapore Airlines., Emirates и Etihad Airways в превръщането на седалките в апартаменти.

Двупосочен полет Сидни - Лос Анджелис в първа класа на Qantas струва почти 18 000 долара, докато Франкфурт - Токио на Lufthansa е около 15 000 долара. Това все още е значително по-малко от това, което някои по-заможни пътници отделят за частни самолети - сегмент, който претърпя тласък по време на пандемията.

Кои са новите тенденции при луксозните пътувания и кои са останалите компании, които влизат в състезанието на първите класи вижте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ можете да откриете тук.