В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Има огромни перспективи за актуализация на отношенията между България и Африка

Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитиe, "В развитие", 07.06.2023 г.

15:56 | 7 юни 2023
Автор: Михаела Кирилова

България има солидна основа, която да надгражда в отношенията си с африканските държави, но от друга страна тези основи са занемарени и са подложени на постепенна разруха. В последните години се забелязва много активна българска външна политика в Африка, която се старае да компенсира някои от пропуснатите възможности, защото едно поколение от хора, в страните, с които имаме партньорски връзки, не знае за нас. Младото управление научава за нас сега, но имаме добра възможност да използваме връзките си с хората от политическия живот и да припомним за себе си като през това време създаваме и нови основи на взаимоотношения. Това коментира Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Присъствието на българските бизнеси в Африка в момента е далеч от задоволителното ниво. Африка не заемаше никакво място във външната политика на България. Страната ни беше останала без представителство в Африка въпреки силните търговски отношения, които сме имали. България много дълго време беше обърната към няколко столици, всички в северното полукълбо.

Надяваме се страната ни да има добре изработени приоритети спрямо Африка, защото по това, което наблюдаваме вече имаме посолства и консулства из континента. Това дава възможност за подновяване на присъствието ни и получаване на обратна информация. Едно от най-активните ни представителства е в Южна Африка.

Перспективите за актуализиране на отношенията на страната ни с Южна Африка са огромни. Посолството ни там е много активно от момента, в който възстановиха присъствието. Тежкото икономическо положение на Южна Африка в момента идва от проблема с енергетиката и тежките кризи, които изпитва цялата промишленост, но и социалният живот.

„ България се познава като страна, която подкрепяше справедливата борба на Африканския национален конгрес, когато те бяха не просто в опозиция, а в политическите затвори. След онзи преход страната ни имаше активно присъствие, докато тежката инфлация през средата на 90-те години доведе до това тези връзки да се прекъснат, но във възловите моменти сме били там и това се знае. „

Страната ни винаги е имала връзки с Нигерия. Тя е страна, която е затрупана от възможности. Тяхната икономика е огромна, но в същото време поради трудното достигане до една по-прозрачна икономика, в страната се налага тежка корупция. Нигерия има всички клонове на производството, а ниският им брутен вътрешен продукт за населението, което имат, се поражда от това че голяма част от африканските страни са в неформалната икономика и много от това, което се произвежда не се отчита, посочи Дечева. 

Малките страни като Сао Томе и Принсипи, Мозамбик и Ангола се развиват по-различен начин и с различна скорост, но всички те са тясно свързани с България. Тъй като връзката им започва малко по-късно, нашата страна е по-подготвена за международно сътрудничество.

„В Мозамбик, България е създавала здравната система. По подобен начин е и положението с Ангола, където Националният университет е създаден от българи.“

Повече за отношенията между България и африканските държави вижте във видеото.
Всички гости на предаването "В развитие" можете да откриете тук