В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Коалиционното споразумение в България е напът да се провали, но още има надежда

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, във "В развитие", 29.05.2023

14:58 | 29 май 2023
Автор: Галина Маринова

Политическата криза в България не стихва. Дългоочакваното коалиционно спораземение може да се провали, което ще удължи продължаващата от години политическа криза, защото най-голямата партия замрази преговорите. Но самият факт, че са замразени, а не прекратени, показва, че може да има някакво решение и възстановяване. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в своя обзор на седмицата в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Политическата криза в България не стихва, след влошаваащите се отношения между коалициите "Продължаваме промяната", "Да, България!" и ГЕРБ-СДС. В началото на миналата седмица бяхме по-скоро положително настроени, че може би ще имаме редовно правителство, а към края на седмицата сме по-скоро доста песимистично настроени, макар че се чуват и гласове за компромисен вариант. 

"Дългоочакваното коалиционно спораземение може да се провали, което ще удължи продължаващата от години политическа криза, защото най-голямата партия замрази преговорите. Сътресенията до сега попречиха на много цели на България - да се присъедини към еврозоната от началото на следващата година, да се присъедини към Шенген, да се възползва в по-голяма степен от Плана за възстановяване и устойчивост след Covid и т.н.".

Ходът за замразяване на преговорите бе предшестван от събития, които могат да се превърнат успешно в "истински холивудски трилър", каза Попов. 

В неделя, след като през седмицата не пожела да връчи втория мандат, президентът Радев обяви, че ще го връчи днес - в 17 часа. В събота имаше реакция на ГЕРБ, въпреки че Борисов заяви преди това, че няма да се коментират частни разговори по повод изтеклия запис, дискредитиращ ПП и ДБ. Въпреки това на пресконференцията с Мария Габриел бе заявено, че "всяко нещо си има граници и преговорите са замразени". Но самият факт, че са замразени, а не прекратени, показва, че може да има някакво решение и възстановяване. 

В неделя представители на ПП-ДБ заявиха в свои участия в медиите, че преговорите трябва да се подновят там, от където са прекратени, а не да се връщат към началната фаза. С други думи да не се разменя ротацията и първи премиер да е Мария Габриел. Дали ще се стигне до такава ротация ще видим в 17 часа, като видим кой ще се яви да приеме проучвателния мандат от президента. 

Лидерите на ПП-ДБ дадоха знак, че са съгласни на отстъпки по отношение на експертността. Тоест, по-малко политически фигури да видим в евентуалния общ бъдещ кабинет за сметка на повече експерти - нещо, за което настояват не само от ГЕРБ - СДС, но също и от по-малкия коалиционен партньор Демократична България, които не излъчиха в първия вече известен списък на кандидат-министрите политически обагрени свои представители. 

Какво показват последните данни за германската икономика? Трябва ли да ни изненадва това? Какви са параметрите на сделката, постигната в САЩ по отношение на дълга и какво да очакваме от тук нататък? Какво да очакваме от южната си съседка Турция след победата на Ердоган? Какви събития, значими за пазарите очакваме през идната седмица? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.