В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

В България има отличен микроклимат за разцвет на медицинските клинични проучвания

Д-р Мартин Костурски, изпълнителен директор на Pratia България, във "В развитие", 26.05.2023

17:00 | 26 май 2023
Обновен: 14:18 | 30 май 2023
Автор: Галина Маринова

Тенденциите са, че все по-добре България ще се позиционира на пазара на клинични проучвания и шансът пациентите да се лекуват все по-добре с възможно най-иновативната терапия у нас нараства. Клиничните проучвания могат само да допринесат за по-доброто здравословно състояние на пациентите. Те не заместват стандартната грижа и предоставят най-доброто решение за един пациент. Това каза д-р Мартин Костурски, изпълнителен директор на Pratia България, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова

Над 60 нови лекарства и терапии се разработват благодарение на клиничните проучвания. През 2022 година броят на участниците в научни изследвания с света достига над 1,8 млн. души. В България пациентите, които ежегодно се включват в клинични проучвания са около 12 000. Къде е мястото на България на картата на клинични проучвания - това коментира гостът в студиото на предаването.

"България е доста добре развита страна по отношение на клиничните проучвания и ние сме много атрактивен пазар по отношение на провеждането им. Страната ни се нарежда на 13-то място по атрактивност за провеждането на тази научна дейност. Въпреки разбиранията, че държавата е много назад по икономическо развитие, по отношение на клиничните проучвания сме много атрактивен пазар". 

Почти всички големи организации за клинични проучвания вече имат в България свои представителства. Регулацията в страната ни подпомага този процес. Нашите регулаторни органи предоставят добри периоди за одобрение на клиничните проучвания, защото е много важно да се разбере, че тези изследвания се провеждат в цял свят, независимо дали проучването става в София, Варна, Плевен, Ловеч, Берлин или Ню Йорк, то се провежда по едни и същи процудури, а това позволява на българите, благодарение на добрите регулаторни механизми да се лекуват с най-добрата известна терапия, подчерта Костурски. 

"През последните години онкологията заема поне 30% от броя на клиничните проучвания и за това най-много иновативни терапии се появяват там". 

Как се отрази пандемията на този пазар? Защо си заслужава да се включи пациентът в клинични изследвания и защо това е "златен шанс" за неговото здраве? Защо е нужно по-добро разбиране от страна на Здравната каса? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.