В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

У нас съществува феноменът всички да застраховат колите си, но не и имотите си

Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи, „В развитие”, 18.05.2023

18:00 | 18 май 2023
Автор: Зорница Крушарска

В България сме свидетели на наистина необичайно за целия свят явление, където всички застраховат автомобилите си, но не и имотите си. Говорих с колегите си в Турция, където земетресенията на практика унищожиха цели градове. Ами те са имали 52% застраховано имущество, а при нас е 10% и то най-вече поради изискванията на банките при взимане на ипотечен кредит да се прави задължителна застраховка. Това е риск, върху който ние искаме да обърнем вниманието на цялото ни общество и на хората, които взимат решения в държавата, коментира Нина Колчакова, генерален секретар на Асоциацията на българските застрахователи, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

„Хората, които са собственици на домовете си преобладаващо в България -  за разлика от западна Европа, където масово се живее под наем, не ги застраховат”, изтъкна Колчакова.

В Хърватия преди две години имаше голямо земетресение и бяха много притеснени, защото само половината от имотите им бяха застраховани. В момента там има мащабни кампании за образование на населението, но нашето общество въобще не обръща внимание на този проблем, заяви събеседникът.

Българският застрахователен пазар отчетливо се различава от другите европейски пазари по отношение на пазарната структура. Това се посочва в доклад на Института за пазарна икономика във връзка със застраховането в България, в който се очертава развитието, икономическия принос и предизвикателствата през застрахователния сектор у нас.

По думите на Колчакова от доклада става ясно, че застраховането в България се развива позитивно. То играе своята роля на механизъм за прехвърляне на риска, изплащат се обезщетения, които с всяка година се увеличават. Но всъщност то не играе тази роля, която играе в развитите европейски икономики, дори и ролята, която играе в съседните на нас държави, които са сходни в социално-икономическо отношение. В България основно се застраховат автомобили и близо 70% от пазара са застраховки „Гражданска отговорност” и „Каско”.

„В Европейския съюз и в балканските държави застраховането служи за прехвърляне на риска от природни бедствия, от застаряване, от болести върху застрахователя, за да може той да осигури социални механизми за защита на населението, на бизнесите и дори на държавното имущество в България. Но на практика в България то играе минимална такава роля”, обобщи събеседникът.

Какъв е делът на инвестициите на застрахователите на пазара може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.