В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ако политиците се месят прекомерно в икономиката, пазарите ще се обърнат срещу тях

Пиер-Антоан Дюсулие, основател и гл. изп. директор на iBanFirst, "В развитие", 05.10.2022 г.

16:50 | 5 октомври 2022
Обновен: 17:06 | 5 октомври 2022
Автор: Даниел Николов

Възможностите и инициативата са налице за появата на големи мултинационални компании в Източна Европа, но ще трябва време за тяхното развитие, както и за развитието на екосистемата. Най-доброто нещо, което политиците могат да направят, за да улеснят процеса, е да не пречат с прекомерна регулация и бюрокрация. Това коментира Пиер-Антоан Дюсулие, основател и гл. изп. директор на iBanFirst, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Други политици могат да научат от (британския премиер) Лиз Тръс какво не трябва да правят. Голям урок от това, което се случи в Обединеното кралство, е че в крайна сметка пазарът печели. Ако искате да се намесите прекалено много в една икономика, големите пазарни играчи ще се обърнат срещу вас и ще ви спрат."

Великобритания след напускането на ЕС вече не е толкова силна, колкото преди, и премиерът има по-малка власт да влияе на икономиката, допълни Дюсулие.

Мисленето на хората започна да се променя по време на пандемията и те започнаха да използват услуги като iBanFirst, а не банки, за своите плащания. Периодът повлия положително като цяло за развитието на дигиталната икономика - хората не можеха да пътуват, но стоките продължаваха да се движат - но войната в Украйна в момента доведе до сериозна загуба на стабилност и прогнозируемост, коментира Дюсулие.

"Виждаме много волатилност при валутите. Двойката евро/долар спадна до ниво, което не беше достигано от много години - еврото поевтиня изключително много. Това е основният ефект от тази криза."

Компания като iBanFirst може да помогне на малкия и среден бизнес при такава криза на пазара, за да хеджират срещу валутни рискове. Хората, които се занимават с международна търговия, трябва да мислят за FX курсовете и как да се защитят и да прогнозират за движенията на валутите в средносрочен, а не краткосрочен период, каза Дюсулие.

Източна Европа изглежда страда по-малко от кризата от останалата част на континента. Икономиките са силни и има сериозен растеж, но липсва позитивната нагласа за възможностите от кризата. България например се облагодетелства от процеса на скъсяване на веригата на доставки, спомена Дюсулие.

"Трябва ви една една успешна глобална компания, след това ще се появи втора, те ще помогнат на други и ще развият още компании под тях. Ние сме много положително настроени към пазара на България, Румъния, Унгария - според нас той става много по-динамичен по отношение на глобализацията и стартъпите."

Има ли бъдеще глобализацията и какви ще са ефектите от новите търговски блокове може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.