В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Терминалът в Александруполис ще помогне България да стане регионален газов хъб

Валентин Кънев, управител на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, във "В развитие", 01.09.2022

17:00 | 1 септември 2022
Обновен: 17:56 | 1 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Подготовката на зимния период върви под знака на очакването на старта на доставките от Азербайджан, които ще започнат на 1 октомври и от тук нататък вече ще заемат съществена част - 1 млрд. куб. метра ще бъдат доставяни от находището Шах-Дениз, управляван от консорциум от международни компании. Това каза Валентин Кънев, управител на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

“Другата част, един танкер, е осигурен за октомври и от тук нататък се полагат усилия за доставяне чрез търгове за втечнен газ на Ревитуса от Гърция. Предстоят търгове, които ще бъдат организирани от DESFA, операторът на газопреносната система на Гърция. Те ще бъдат проведени в края на септември, началото на октомври”. 

Вече има и допълнителна възможност и това беше огласено, “защото Гърция осигури допълнителни количества за съхраняване на втечнен газ на плаваща платформа и България също би могла да бъде снабдявана от тук нататък с повече количества втечнен газ”, каза още гостът. 

Много важен елемент от подготовката е това, че в минали търгове за запазване на капацитети на границата България-Гърция на Кулата-Сидирокастро бяха запазени капацитети, които могат да покриват около 90% от потреблението на страната за една година, допълни събеседникът. 

“За следващата газова година са осигурени 60% твърд капацитет на тази граница и около 30% прекъсваем при едно безпрецедентно увеличение на аукционната премия (тя надвишава няколко пъти първоначалната цена, която е за резервиране на капацитети)”. 

България е готова да покрие огромната част чрез резервирането на тези капацитети на газ, идващи от Гърция, което може да стане чрез договаряне на такива слотове в Ревитуса, разбира се и от компании, които могат да го направят самостоятелно и дори по-скоро в сътрудничество и партньорство с гръцки компании, подчерта Кънев. 

Възможностите за доставяне на втечнен газ от Гърция са добри. Компании, които могат да доставят втечнен газ, могат да се договарят с България, но по-скоро в аукциони, които вече се предвиждат и това е част от подготовката, каза още гостът. “При последния търг цената е била с 30 евро под цената на природния газ на нидерландската борса TTF. По принцип TTF е по-скъпа борса, там цените са по-високи, отколкото е цената на борсата. Така че организиране на такива търгове винаги ще даде по-ниска цена”. 

“Газпром също е възможност. Все пак трябва да се има предвид, че ние се намираме в ситуация на потенциални арбитражни отношения - съд и завеждане на дело. Така че, това е някаква крайна възможност. Ако ние преминем към възобновяване на договора с Газпром, не се знае по какъв начин това би рефлектирало върху възможностите да имаме успех в арбитражните дела. Но “Газпром” може да участва, независимо от договорите, които имаме, като участва в аукционите на газов хъб “Балкан”. На последния търг са участвали много компании, включително и на “Газпром” (може да не е компанията “Газпром експорт”, но други компании на “Газпром”)”.

Двайсетте процента в терминала в Александруполис могат да помогнат за в бъдеще, увеличаване на резервираните капацитети на 1 млрд. също. Може да повлияе и за в бъдеще за доставките на газ в България за трети страни и действително да се превърне България в един газов хъб, където преминава и се търгува газ за региона, каза Валентин Кънчев.

Едно договаряне на покачване на доставяните количества от Азербайджан по думите на събеседника е възможно, “за да може България да реши въпросите за по-сигурни доставки от алтернативни източници, или същото ако успее да се договори с “Газпром”, но все пак има някакви рамки на договора. “Това може да рефлектира и върху цената”.

Загубихме ли лостовете си на влияние при едни подновени на политическо ниво преговори между българската и руската страна, предвид възможностите, които всъщност са налични в България? Какви са възможно най-неприятните и възможно най-неблагоприятните изходи? Какво да очакваме от едни бъдещи арбитражи и имат ли основания за претенции от "Газпром" при завеждане на едно арбитражно дело? 
Как се вписва близкоизточната обиколка на президента Радев в общите усилия на България за осигуряване на газоподаване? Гърция ще продължава с изграждането на инфраструктура за регазификация на втечнен газ с още два терминала - България трябва поддържа интереса си и ангажираността си с подобни начинания? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.