В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Р. Бъчваров: Авиосекторът ще се възстанови изцяло най-рано през 2024 г.

Росен Бъчваров, директор "Връзки с институциите и комуникации" в "СОФ Кънект", във "В развитие", 16.08.2022

16:05 | 16 август 2022
Обновен: 09:33 | 17 август 2022
Автор: Галина Маринова

Големите променливи, от които зависи пълното възстановяване от пандемията, са Covid ограниченията, които още не са приключили, войната в Украйна и скокът на цените на горивата. Оптимистичният сценарий е възстановяването да приключи най-рано през 2024 година. Това каза Росен Бъчваров, директор "Връзки с институциите и комуникации" в "СОФ Кънект", в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

“Всички сме вперили очи в бъдещето, за да видим дали тази психологическа нужда,  която стотици милиони хора по света изпитват да пътуват, ще се претвори в реални пътувания, което да съживи целия бизнес”. 

Няколко са големите променливи, от които зависи пълното възстановяване до предпандемичните нива, обясни събеседникът. “В момента се намираме в летен пик, но никак не е ясно какво ще се случи през последните три месеца на годината. Твърде рано е да обявим Covid за приключил, а той оказва особено голямо икономическо въздействие върху авиацията. А военните действия в Украйна и цените на горивата са изключително неприятна променлива. Оптимистичният сценарий е възстановяване на предпандемичните нива през 2024 година".

"На Летище София очакваме до края на годината да сме в диапазона между 20 и 25% по-малко пътници в сравнение с 2019 година, което от една страна е добре, но за жалост все още сме под рамката, която сме си задали". 

Летище София е перфектно за уикенд пътувания. Нашите най-големи клиенти са лоукост авиокомпаниите, а те излизат много по-силни от кризата, подчерта Бъчваров. "Това е добре, защото бизнес моделът им и нашата бизнес стратегията съвпадат. През следващите 5-10 години лоукост компаниите и градове (като София и държави като България), които са атрактивни за уикенд пътувания, ще се развиват много добре”. 

Стратегията на "СОФ Кънект" включва не само инфраструктура, не само обновяването на летателното поле и пълна реконструкция на терминалите, но и разширяване на въздушната свързаност, добави Бъчваров. "Привличаме нови авиокомпании и нови маршрути. Нещо, което вече се случи през тази година - имаме 500 хил. обявени нови седалки с една от лоукост авиокомпаниите. Очакваме до края на година да достигнем до 1 млн. нови седалки, обявявайки още един базиран самолет в България". 

"СОФ Кънект" отчете една значителна загуба през миналата година, но тя беше напълно очаквана. Ние вече изпълняваме агресивна инвестиционна програма, в която ще инвестираме над 140 млн. лв. в първите пет години. Летището се нуждае от няколко много сериозни реконструкции, включително на летателното поле, пълна реконструкция на Терминал 2 и строителство на напълно новия Терминал 3".

Големите печеливши в настоящата криза в авиационния сектор и от пандемията са ултралоукост компаниите, защото са по-гъвкави. Тази криза им се отрази благоприятно и те излязат по-големи, и по-пригодни за работа. Традиционните авиокомпании получиха огромни субсидии, които държавите отпуснаха, за да спасят флагманските си авиокомпании. И сега идва време тези субсидии да бъдат връщани в една доста свирепа, конкурентна среда, каза още събеседникът.  

На фона на драстичната промяна на цените на горивата вече е факт краят на евтините самолетни пътувания, потвърди Росен Бъчваров.

"За съжаление безвъзвратно отминават времената на онези самолетни билети, които струваха под 10 евро. Причините са три. Цените на горивата са фактор, който се вижда на повърхността, но Европейската комисия, изпълнявайки Зелената сделка и фокусирайки се върху екологичните ограничения, въвежда някои допълнителни изисквания към европейските авиокомпании, които, редом с позитивния ефект върху въглеродните емисии, имат пълния потенциал значително да увеличат цените на билетите на европейските авиокомпании. Това предстои буквално през следващите няколко години. Тези два фактора означават, че цените на самолетните билети няма да намаляват, а техният ръст е нещо, което неминуемо предстои”. 

Защо “бизнес моделът с ниските летищни такси не е устойчив и предстои да бъде преразгледан и преосмислен”? Какви са очакванията на "Летище София" за карго бизнеса? Наема ли в момента нови кадри "Летище София"? Защо предстои да се променят и оптимизират структурите и процесите на летището в София? Как дигитализацията може да преобрази "Летище София"?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.