В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Николай Стойков: Очаквам нов силен цикъл на американските пазари

Николай Стойков, управляващ директор на Аларик Секюритис

15:13 | 8 август 2022
Обновен: 18:12 | 8 август 2022
Автор: Таня Жекова

Въпреки техническата рецесия, американската икономика създава много нови работни места, радва се на значителна диверсификация и в момента има невероятно възможност за навлизане на пазара им. Това коментира Николай Стойков, управляващ директор на Аларик Секюритис, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Ситуацията е добра за хора с рискови активи като акции. Изглежда, че интензитетът на проблемите намалява и те ще бъдат решени - цените на горивата тръгнаха надолу и въпреки всички катаклизми това е една икономика, която расте, а това е много добър атестат, че кризата поне е намалена в своя интензитет. САЩ исторически успява да се справи с кризите, за тях нито един проблем не е нерешим, докато в Европа, когато се появи проблем, нашето първо усещане е, че това е краят на света“, смята той.

Според него причините за мечия пазар през първата половина на 2022 г. са комплексни, като важна роля е изиграла комбинацията от няколко кризи. „Събраха се няколко кризи, първата беше ковид, която предизвика логистична криза и войната, която дисбалансира енергийните пазари“, казва той. Стойков не смята, че инфлацията е предизвикана заради напечатаните пари от Федералния резерв, а е по-скоро резултат от войната.

„Решения за тези проблеми има, но отнема време да се намерят. Има прецедент от 1974 г. при арабското ембарго. Първите 6 месеца са много трудни, но след това се увеличава добивът, хората намаляват консумацията си, но това просто не става изведнъж“.

Именно заради войната и енергийните проблеми Европа е по-уязвима, но по думите на Стойков има и други фактори, които ни поставят в по-трудна позиция.

„Американската икономика е добре диверсифицирана, тя е много иновативна и конкурентоспособна, няма потенциална демографска криза. В Европа тепърва ще платим цена за влошаващата се демографска криза, демографията е нашата съдба. В същото време демографията в САЩ е много стабилна“, отбелязва той.

Гостът е на мнение, че Европейската централна банка не е сбъркала с вдигането на лихвите до 0%. "Това беше правилно решение, може би лихвите никога не трябваше да са под нулата, но ситуацията за ЕЦБ е трудна. Политиците трябва да носят отговорност за фискален съюз, който не е бюджетен съюз. Могат да се намерят креативни решения, но рано или късно трябва да се реши дали ще има фискален федерализъм, в който силните да подкрепят слабите, или ще има по-голяма интеграция“.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук