В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Държавата и медиите губят от бизнес лидерите в състезанието за доверието на служителя

Ивелина Петкова, бизнес мениджър за България на Wyser Executive Search, във "В развитие", 02.08.2022

15:01 | 2 август 2022
Обновен: 19:13 | 2 август 2022
Автор: Галина Маринова

Служителите все по-трудно се ориентират в потока на информация и признават, че не са сигурни дали информацията, която получават от институции и различни източници е достоверна. Доверието на работещите към бизнес лидерите расте, заедно с очакванията те да взимат по-активно участие в разрешаването на социално значими проблеми, вместо да се чака държавните институции да го направят. Това показва проучване на Wyser. Очакванията на служителите към мениджмънта и собствениците на компании са се променили в следствие на безпрецедентните пандемични обстоятелства, в които бизнесът работи в продължение на няколко години. Това коментира Ивелина Петкова, бизнес мениджър за България на Wyser Bulgaria: Executive Search & Head Hunting, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

68% от анкетираните смятат, че изпълнителните директори трябва да се намесят, когато правителствата не се справят с решаване на социалните проблеми, показва изследването. 

"През тези две години преминахме през много различни ситуации - пандемията, социално недоволство, икономическа криза. Това прави хората несигурни и поставя под въпрос източниците на информация, на които те се доверяват. Trust Barometer на Edelman за 2021 година показа, че за пръв път именно към бизнеса и работодателя хората показват най-голямо доверие. За това и очакванията на хората са толкова завишени към висшия мениджмънт - той активно да работи и да предлага решения на социални казуси, когато правителството не се справя добре с тази задача. Все повече тази тенденция се засилва". 

66% смятат, че изпълнителните директори трябва да поемат инициатива, вместо да чакат държавните институции да наложат необходимата промяна. 

В тези времена, и покрай Covid, но не само, станахме свидетели как бизнес лидери взимат участие в социални проблеми. Това направи хората много по-склонни по-скоро да повярват на мениджъра си, с който работят сравнително пряко, отколкото на управляващите институции или неправителствените организации или медиите, каза още Петкова. "Това се пренася, не само към най-високите управленски нива, но и към средния мениджмънт".

"Диалогът е ключова функция, когато става дума за партньорство между институциите, като се включват четирите стълба - правителство, неправителствени организцаии, бизнес и медии. Този диалог трябва да се търси още на ниво стратегия, а не чак когато възникне нужда от конкретна реакция на конкретен проблем". 

България също не е изолирана от тези световни тенденции и макар и със закъснение те се проявават и у нас, подчерта гостенката. "Очакванията към работодателя ще стават все по-големи от страна на служители и общество. Това е процес, започнал сравнително скоро, но набира скорост". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.