В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Силната местна валута води до спад на инфлацията

Асен Стойчев, директор "Частно банкиране" във FiBank, „В развитие”, 29.07.2022

17:30 | 29 юли 2022
Обновен: 21:47 | 29 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Европейската централна банка  вдигна лихвите поради желанието да се защити еврото, което е в положение на свободно падане спрямо долара. Федералният резерв на САЩ не действа в полза на световните финансови пазара, а в полза на собствения си интерес и на икономиката, която му е подопечна. Политиката му на вдигане на лихвите и по този начин умишленото повишаване на курса на долара спрямо другите валути е ефективен начин за намаляване на инфлацията. Ако преди се говореше за това, че държавите целят поевтиняване на  валутите си с цел евтин износ, то сега, когато текат процеси на деглобализация, именно това е правилното решение: поскъпване на местната валута, генериране на търговски дефицити и съответно намаляване на инфлацията. Ако се задържи сегашната цена на петрола, може да се каже, че пикът на инфлацията в САЩ е минал. Това коментира Асен Стойчев, директор "Частно банкиране" във FiBank, в предаването „В развитие” с водещ Делян Петришки.

Инфлацията е в основата на наблюдаваните в момента действия на централните банки. Тя намери началото си със старта на пандемията, когато поради срива в предлагането и замразяването на веригите на доставка, САЩ реагира по много категоричен начин -  за да спаси икономиката от дефлационен срив, реши чрез фискален стимул да покрепи населението, като инжектира огромни средства от порядъка на два трилиона долара. В такъв момент, когато предлагането беше силно ограничено, а търсенето стимулирано с парите, които бяха раздадени под формата на чекове към населението,  бе разширен дисбалансът между търсенето и предлагането.

Рязкото вдигане на цената на петрола в резултат на  възстановеното търсене в САЩ след края на ограниченията заради пандемията също съществено допринесе за повишаването на инфлацията. В допълнение на това войната в Украйна намали приноса на Русия в световните доставки на петрол, отново наруши веригите за доставка и това имаше много негативен ефект, специално за Европа.

В момента централните банки насочиха фокуса си изключително и само върху инфлацията. Според изказванията на председателя на Федералния резерв, централната банка в САЩ би могла да рискува рецесия в икономиката си с цел категоричното справяне с инфлацията.

„Категорично смятам, че текущата политика, поне в САЩ, е в правилната посока”, изтъкна Стойчев.

Приликите в политиките на Фед и на Европейската централна банка са, че и двете банки вдигат лихвите за разлика, например, от централните банки на Япония и Китай, които имат доста хлабава монетарна политика и стимулират икономиките.

Разликата между двете банки е размерът, с който вдигнаха лихвите. Фед направи повишение  на лихвите четири пъти тази година, което се равнява на близо две години и половина затягане на финансовите условия при други обстоятелства в предходния цикъл на затягане.

Инфлацията в САЩ е по-скоро местна, а не привнесена, каквато е в Европа. Реално ЕЦБ няма никакъв контрол върху цените на горивата, при положение, че Европа е изцяло зависима от Русия и нейната енергийна политика. С вдигане на лихвите ЕЦБ не би могла да се справи с тези проблеми.

В последните отчети на компаниите в САЩ след приключване на второто тримесечие имаше положителни  изненади при две трети  от компаниите. Ръстът на печалбите също е много приличен – от порядъка на 8% на годишна база, което е положителна информация за корпоративна Америка, коментира още събеседникът.

„Не можем да говорим за апокалиптични събития в САЩ. Американската икономика е в положение, в което би могла да изтърпи още няколко вдигания на лихвата, а оттам насетне вече може би ще има някакви спадове в пазарите, които ще наложат крачка в друга посока”.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.