В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Разгромът на европейските пазари се задълбочи в очакване на по-агресивно затягане

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, "В развитие", 13.06.2022 г.

15:03 | 13 юни 2022
Обновен: 17:51 | 13 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските акции паднаха до най-ниското си ниво от началото на март, тъй като инвеститорите стават все по-загрижени, че нарастващата инфлация ще продължи да подхранва по-агресивно парично затягане, увеличавайки рисковете от рецесия. Това каза Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.


Stoxx 600 е надолу с 2,3% като всеки сектор е на червено.

FTSE 100 се понижи с почти 2%, надминавайки други показатели, тъй като паундът отслабна, стимулирайки износителите. 

Икономиката на Обединеното кралство се сви през април с най-рязък темп от повече от година, докато правителството прекрати тестоването за Covid, повишавайки риска икономиката да се свие през второто тримесечие.

В САЩ фючърсите на S&P 500 се понижиха с над 2,4% с основния индекс близо до мечи пазар, след като шокиращият доклад за потребителските цени в петък предизвика разпродажба от над 1 трилион долара. Договорите на Nasdaq 100 се понижиха с 3,1%.

Доларът се покачи, докато йената отслабна до 24-годишно дъно.

При облигациите доходността по 10-годишните облигации на САЩ беше 3,24%, най-високата от октомври 2018 г. Междувременно разпродажбата на европейските държавни облигации също набра скорост, като доходността по двугодишния държавен дълг на Германия се повиши над 1% за първи път от повече от десетилетие.

На политическия фронт френският президент Еманюел Макрон може да загуби пълното си мнозинство в парламента, което ще го принуди да направи компромиси и да разчита на коалиционни партньори, за да прокара амбициозните си реформи.

Петролът увеличи загубите за трета сесия, тъй като инвеститорите претеглят инфлацията в САЩ и потенциала за повече блокиране заради коронавируса в Китай. WTI се понижи с 1,4% до търговия под $119 за барел на фона на по-широка разпродажба на пазара.

Лошите настроения бяха очевидни и в криптовалутите и свалиха биткойн под $25 000 - най-ниското ниво от 18 месеца.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.