В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските акции са в зелено

Пазарен коментар на Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, във "В развитие", 06.06.2022

14:40 | 6 юни 2022
Обновен: 17:50 | 6 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Европейските акции се повишиха след спадовете през миналата седмица и са в зелено, след като Китай облекчи ограниченията заради Covid и това подкрепи апетита към риск. Това каза Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Stoxx 600 е с почти 1% ръст, воден от основните ресурси като медта, които поскъпнаха до априлски връх. Настроението при индустриалните метали бе подкрепено от плавното отваряне на Китай.

FTSE 100 се повишава с над 1% след завръщането на трейдърите от четиридневния уикенд. Паундът поскъпна и британските държавни облигации поевтиняха на фона на спекулациите, че Борис Джонсън ще оцелее след вота на недоверие днес.

Фючърсите върху Nasdaq 100 се повишиха с 1,5%, след като Wall Street Journal съобщи, че се очаква китайските регулатори да отслабят ограниченията.

Това се отрази особено на гиганта в споделените пътувания DiDi Global и още две технологични компании, листнати в САЩ. Акциите на DiDi поскъпнаха с 52% преди отваряне на борсата в САЩ. 

Контрактите върху S&P 500 също се повишиха и дадоха по-ясен знак за старта на американските акции след спада от миналата седмица. 

Американските държавни облигации и доларът поевтиняха. 

Brent се държи над 120 долара за барел, след като Саудитска Арабия даде знак за увереност в търсенето с по-голямо от очакваното повишение на цените за Азия.

Съединените щати изглежда обмислят повече ирански петрол да излезе на пазара, за да компенсира липсата на предлагане на руски петрол.

Днес предстои британският премиер Борис Джонсън да се изправи пред вот на недоверие, след като собствената му партия поиска той да бъде поставен на това изпитание.

По-късно през седмицата инвеститорите очакват заседанието на ЕЦБ в четвъртък. Банката ще обяви края на покупките на облигации и официално ще заяви, че през юли започва повишаване на лихвите.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.