Кискинов: Помощите за бизнеса обезмислиха двустранните договори за ток

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", "В развитие", 18.05.2022 г.

15:19 | 18 май 2022
Обновен: 12:54 | 20 май 2022
Автор: Даниел Николов

Безпрецедентното подпомагане на индустрията с обявените мерки от правителството в енергийния сектор едва ли ще доведат до промяна в цените на продуктите за крайните потребители. Очакванията на индустрията за по-евтин ток няма да се оправдаят в близко бъдеще, особено като се вземат под внимание политиките за зеления преход и влиянието на газовите доставки. За момента няма индикация към България да са насочени алтернативни доставки на газ, но може да се очаква подаването на количества от Гърция да продължи, тъй като повечето европейски компании вероятно ще възприемат модела за плащане чрез "Газпромбанк". Това коментира адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Цените са около 420 лв./Mwh на пазара "Ден напред" и около 400-450 лева в дългосрочен период. На унгарската борса нивата са около 200 евро/Mwh, фючърсите за Q3 - около 251 евро/Mwh.

"Ако цените на пазарите са такива, ние трябва да ги възприемеме като пазар - не можем да кажем "те не трябва да са такива", каза Кискинов и добави, че не се ограничават цени на други стоки с високи ръстове.

"Правителството прие, че за май и юни [бизнесът] ще бъде подкрепен с 80% от цените на електроенергията над 200 лв., с което се направи безмислено сключването на двустранни договори на българския електроенергиен пазар. Нито един търговец или предприятие не е участвал на двустранните търгове, които бяха проведени от "Марица 2" за Q3 и Q4, защото предприятията се чувстват комфортно да се снабдяват на каквато и да е цена на пазара "Ден напред", тъй като 80% от нея се покрива от държавата."

Такова ниво на подкрепа може да има смисъл за силно енергийно интензивни предприятия, които се конкурират с други в региона, но по-голямата част от българската индустрия не попада в тази категория.

"Когато в техните компоненти на разходите са фактурирани високите разходи за енергия - това води до инфлация, само че те вече са включени
в цените на продуктите. Когато ги подпомагаме с 80%, дали очакваме цените да паднат?"

Спирането на подобни помощи за електроенергията за бизнеса ще бъде изключително трудно за политиците, а се готви и пълна компенсация на разликата, на която ще се снабдява българската икономика, между април и приложимата цена по договорите през следващите месеци, както и за други енергийни източници, предупреди Кискинов.

Пазарите за природен газ са се успокоили в диапазона 90-100 евро/Mwh - предлагането в региона на Балканите се е увеличило, тъй като търсенето е намаляло. Има индикации, че повечето европейски компании ще платят за руски доставки по механизма, поискан от Москва - по-вероятно е да има плащания и по гръцкия договор с "Газпром", така че ще има и допълнителни доставки за България, каза Кискинов. 

По нищо не изглежда поне на този етап към България да се насочват алтернативни количества от втечнен природен газ. 

"Няма никаква индикация да са договорени капацитети по границата за алтернативни доставки, не са договорени слотове на терминалите за втечнен газ... Може да дойде "пребоядисан" газ, ако сме дали уговорен такъв от други, които са заявили капацитет." 

Няма и яснота за договорките на "Булгаргаз" за алтернативни доставки, добави Кискинов и предположи, че тази информация ще стане известна при подаването на заявленията за цената на газа през юни пред КЕВР следващата седмица.

Продължава несигурността около транзита на руски газ през Украйна и има много сериозно опасения сред пазарните участници за следващия зимен период. "Това се дължи на това, че конюнктурата на пазарите, световната икономика и войната не са били отчетени в такава степен, в каквато са в момента като интензитет", каза Кискинов.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.