Доставките на газ за България ще зависят все повече от спот пазарите

Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", "В развитие", 04.05.2022 г.

15:45 | 4 май 2022
Обновен: 14:58 | 9 май 2022
Автор: Даниел Николов

Ако България си осигури устойчиво снабдяване с природен газ, извън основния договор на "Газпром", прогнозата е това да става на доста по-висока цена, докато е възможно физически. В момента България е изложена на риска Гърция да спре плащанията си за руски газ в края на месец май, което ще отреже количествата, които взимаме оттам. Това коментира Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Европа се кани да има на 80% пълни газохранилища. Говори се, че за България специално, предвид неголямото потребление и предстоящите въвеждания в експлоатация на газови връзки, с огромни усилия ще може да се осигури някакво алтернативно потребление извън "Газпром". Това е в ситуация, в която продължават доставки към Гърция и няма стрес на пазарите, а ние наблюдаваме точно обратното. Изглежда нашето снабдяване ще се доближава все повече до спот [пазарите]."

Последните две седмици от май ще бъдат критични, тъй като тогава предстои останалите държави от ЕС - освен България и Полша - да направят плащанията си за доставки към "Газпром".

"Очакваме повечето да платят, някои да не платят, а други като нас да използват "пребоядисан" руски газ. Това е временно решение. Част от пазарните участници очакват България да възобнови плащанията по договора през юни, когато види, че и други държави плащат."

Както България, така и Полша, са се оказали подготвени за спирането на доставките и в момента няма липса на количества, каза Кискинов.

"Обявен е конкурс за доставки за целите на снабдяването на "Булгаргаз" и регулирания пазар... Когато на "Булгаргаз" му вземеш основното конкурентно предимство - договор на ниска цена с големи количества - до голяма степен го правиш малко като другите търговски участници на пазара. Въпреки негативите за индустрията и клиентите, които ще бъдат снабдявани на свободните цени, ние изведнъж тотално либерализирахме пазара на природен газ в България."

Индустрията и пазарните участници имат възможност да търсят и използват алтернативни доставчици, добави Кискинов.

"Нашата прогноза е, че цената на природния газ, на която ще се снабдява индустрията, ще бъде около 170 лева - от 142 лева в момента. Когато купуваш "пребоядисания" руски газ, който всъщност е руския газ, който отива за Гърция, на него се начислява такса за пренос към Гърция, такса за внос към България и търговски марж на съответния доставчик. Ползваме същите количества от същия източник, но на по-висока цена."

За момента България може да се справи със спрени основни доставки, но това ще продължи само докато няма промяна в потреблението на Гърция и Атина продължи да плаща за руския газ, предупреди Кискинов. Гърция няма хранилище за газ и зависи изцяло от доставките.

"Ако Гърция реши да действа като нас, тези количества няма да са достъпни и ще останем само с алтернативни доставки, които се обсъждат."

Връзката с Гърция, която се изгражда в момента, може да не заработи преди есента и то не в пълен капацитет, а и не се знае на каква цена ще са доставките през нея, каза Кискинов.

Какви са настроенията на пазара на природен газ може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.