В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Институции и политици в България тълкуват по различен начин националния интерес

Доц. д-р Петър Чолаков, политолог, "В развитие", 02.03.2022 г.

15:01 | 2 март 2022
Обновен: 17:13 | 2 март 2022
Автор: Даниел Николов

Българското общество започва да разбира, че българският национален интерес не може да се колебае между Кремъл и членството на страната в НАТО и ЕС. Българските политици от своя страна обаче продължават да дефинират този интерес по начин, различен между различните партии. Това коментира доц. д-р Петър Чолаков, политолог, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

"От гледна точка на българското общество се наблюдава пълен обрат - през 2020 г. одобрението на президента Путин бе 58%, сега неодобрението скочи, а одобрението се срина... Русия загуби информационната война и в България." 

Парламентарно предстaвени партии като "Възраждане" продължават да демонстрират про-кремълските си нагласи с поведението си, въпреки че отричат да имат такива, каза Чолаков. Около фигурата на освободения министър на отбраната Стефан Янев също се е съсредотoчило про-руско ядро от обществото. Неговото уволнение е предимно одобрявано от българите, които са започнали да правят разлика между Русия и политиката на управляващите в Кремъл. 

"В самото правителство БСП има съвсем различна представа за това какво е българския национален интерес... На такова високо ниво този интерес се дефинира по различен начин от премиер и вицепремиер." 

Лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова продължава да говори, че позицията на партията ѝ винаги е била срещу санкциите за Русия, докато премиерът Петков води твърда про-НАТО и проевропейска политика, коментира Чолаков и добави, че е имало смесени политически сигнали и покрай уволнението на Стефан Янев и смяната на кандидата за неговата позиция (Драгомир Заков зае поста, след като първоначално бе предложен Тодор Тагарев с уговорката, че трябва да се постигне консенсус в коалицията - бел.ред.)

"Не е тревожно, че се сменя министъра на отбраната, а че има различни сигнали, които се променят от сутрин до вечер... Има поне две гледни точки за българския национален интерес - едната, изразявана от БСП на много висше място в държавата от вицепремиера Нинова, и другата на премиера Петков, осъждаща случващото се в Украйна и поведението на Русия."

Повечето руснаци не одобряват войната срещу Украйна според последните изследвания на общественото мнение в страната, което се дължи не на последно място на дългите години тесни връзки между двете държави, каза Чолаков.

"Руското обществено мнение започва да върви срещу Путин, но по-важно е, че икономиката на Русия е пред задушаване, което ще доведе и до брожения сред олигарсите. Никой не може да управлява само със сила - колкото и да е голяма армията и да е слаб противникът, ти се нуждаеш от легитимация."

За Путин няма вариант да загуби войната, това би било унижение както за него, така и за самата Русия, коментира Чолаков. "Той започна войната с грандоманската представа, че е възстановил Русия от пепелищата на унищожения СССР - сега ще покори Украйна, която се разбунтува срещу Русия."

В първите дни на военните действия руският президент се е опитал да откаже Украйна от съпротива, без да използва голяма сила, за да няма големи разрушения и да не настрои украинците и световната общност срещу себе си, коментира Чолаков.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.