В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Предстоят решения на централните банки - възможни са сътресения на пазарите

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 13.12.2021

14:58 | 13 декември 2021
Обновен: 15:08 | 13 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Европейските акции се повишиха в понеделник, докато трейдърите се готвят за решенията на централните банки през седмицата и на фона на тревоги за инфлацията и икономическите рискове от варианта Омикрон. Това каза Юън Потс, Bloomberg Лондон, в своя пазарен коментар за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Минните акции водят ръста на европейския Stoxx 600, а цената на желязната руда скочи заради очакванията, че Китай може да увели стимулите догодина. 3,5 часа от търговския ден германският DAX е с 1 процентен пункт ръст и е един от най-добре представящите се индекси досега за днес".

Преди очакваното отваряне на Уолстрийт фючърсите сочат за позитивен старт, след като петък затвори с рекорд, каза Потс. "Инфлацията от 6,8% за ноември бе в рамките на очакваното, но се оказа най-висока от 1982г."

"Очаква се Фед да ускори намаляването на стимулите и евентуално да открехне вратата към по-ранно повишение на лихвата през 2022г., ако ценовият натиск остане близо до 40-годишния пик".

Сред заседанията на централните банки тази седмица са и тези на ЕЦБ, централната банка на Япония и Английската централна банка, припомни коментаторът. "Възможно е тези решения да предизвикат движения на пазарите".

"Доходността по 10-годишните американски държавни облигации се понижи до 1,47% и доларът поскъпна", каза още Потс. "Петролът се стабилизира след най-големия седмичен ръст на WTI от 3 месеца. Трейдърите оценяват рисковете от варианта Омикрон, а очакванията за фискалните стимули в Китай подкрепиха настроението. Сега фючърсите на WTI се търгуват около $72 долара за барел".

Вижте целия коментар във видеото.