В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Вероятно е застрахованите в "Олимпик" АД да възстановят премиите си

Милен Петков, застрахователен брокер, В развитие, 16.08.2018

13:25 | 16 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Клиентите, платили полици по застраховката Гражданска отговорност в България към "Олимпик" АД, вероятно ще получат възстановяване на парите си. КФН трябва да оповести какво трябва да предприемат. Това каза Милен Петков, застрахователен брокер в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Той изказа предположението си по повод събитието, засягащо 200 хиляди българи, застраховани в кипърската застрахователна компания Олимпик АД, които остават без задължителната Гражданска отговорност за автомобилите си след оттеглянето й от пазара.

"Съобщението на министерството на финансите на Кипър, което е надзорния орган на застрахователите, посочва липса на капиталова адекватност като причина за отнемане на лиценза на компанията. С други думи -  по "Платежоспособност 2",  регулацията, която беше въведена през миналата година за целия застрахователен европейски пазар, компанията не отговаря на новите по-строги правила на ЕС".

Гостът уточни още, че много европейски застрахователи са имали проблем с новите изисквания и част от тях не са успели да продължат бизнеса си.

"Олимпик" АД  работиха в България като клон по предоставяне на услуга, което автоматично прехвърля отговорността към кипърския регулатор, който в случая си е свършил работата.  Също той ще изготви регламент кои са пострадалите клиенти и как ще се подходи за възстановяването на разходите им".

Увеличената цена на ГО няма да промени броя на сключените в България застраховки ГО, само ще активизира семействата с повече от едно МПС да оптимизират бюджета си, съобщи още гостът.

Целия разговор - гледайте във видеото.