Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Новият фонд за рисково финансиране стартира през второто тримесечие

Бизнес старт, 25.02.2016

09:02 | 25 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Любен Белов, Управляващият партньор във фонда за рисково финансиране LAUNCHub. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любен Белов, Управляващият партньор във фонда за рисково финансиране LAUNCHub. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички компании, в които инвестираме, с едно изключение, са фокусирани върху световните пазари или върху по-голям регионален пазар. Това каза Любен Белов, управляващият партньор във фонда за рисково финансиране LAUNCHub в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Фонда за рисково финансиране LAUNCHub е финансирало 65 компании в предишния програмен период.

"Чрез двата фонда, които бяха създадени по JEREMIE за инвестиция в ранна фаза са инвестирани 21 млн. евро". 

По думите на Белов доходността на компаниите, в които фонда е инвестирал е  17-18 %. Това е нереализирана доходност, но изчислена на базата на критериите на Европейската асоциация за рисков капитал, които са доста консервативни.

Компаниите, в които инвестираме са два типа. Едните са компании, които имат много добър, перфектен продукт. Това са компании, които продават по цял свят и имат значителна печалба, каза още Белов. Другият тип компании са такива, които се развиват в определена ниша. 

"Успехът на компаниите, в които сме инвестирали, може да бъде мерен по това какъв ресурс са успели да привлекат. ние сме инвестирали 8 млн. евро в нашите компании, а те са успели да привлекат допълнителни близо 14 млн. евро. това означава, че към всеки долар, който сме вложили, те са успели да привлека още 2".

В момента сме в процес на създаване на нов фонд, с по-различна стратегия, с по-голям размер. Ще инвестираме в компании, които са по-напреднали в своите продукти и с по-големи приходи. Фондът ще бъде около 20 млн. евро, като сме осигурили една част от частни инвеститори, а друга т.нар. рециклирани средства.

"Подбрахме няколко ключови частни инвеститора, които могат да допринесат с умения, знания и експертиза. Това е един микс от пари с помощта на европейския инвестиционен фонд и частни инвеститори."

"Критериите са ясни и от сега. Ние и в момента активно търсим компании и се надяваме в рамките на второто тримесечие на 2016 година да затворим фонда и да бъдем в ситуация, в която да инвестираме".

Не намираме компании толкова лесно, защото с развитието на средата се развиват и нашите критерии, каза експертът. "Ставаме по взискателни и търсим наистина добри бизенси, които имат конкурентно предимство, имат перфектен продукт, перфектно структуриран екип, което не е толкова лесно да се намери в една компания". 

На въпроса има ли шанс българска компания да се издигне на нивото на пазарните гиганти Белов каза, че "все повече и повече ще се организират центрове на експертиза по света и е твърде вероятно  да излезе нещо наистина голямо от нашия регион".

Вижте целия коментар: