Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Офшорките влизат в обществените поръчки?

Димитър Събев, експерт Данъчна справедливост в екологичното сдружение За Земята, Бизнес старт, 18.03.2016

11:36 | 18 март 2016
Автор: Investor.bg
Димитър Събев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Събев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Списъкът на държавите, посочени от БНБ, като офшорни юрисдикции е законов. Той е част от Закона за корпоративното и подоходно облагане от 2002. В неговите допълнителни разпоредби са изброени всички държави, които се смятат за офшорни зони. Те са 47 на брой. Действително някои държави трябва да отпаднат от него, а други трябва да бъдат добавени. Това каза Димитър Събев, експерт "Данъчна справедливост" в екологичното сдружение "За Земята", в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria

Ако сметнем парите, които са влезли в България, изхождайки от този списък, ще видим, че значителен процент от инвестициите идват по линия на офшорните зони. Сейшелските острови бяха сред най-големите инвеститори в България (в производството и добива на въглища).

Поправките в т.нар. закон за офшорките водят до неговото разводняване, заяви Събев. В изречение с дължина от 194 думи, с което биват представени мотивите за изменението в закона, се крие истинската причина. Експертът обясни, че офшорните зони са с различен статут, но голямо количество от тях са отвъдморски територии на ЕС. С поправките в закона тези страни вече няма да бъдат определяни като офшорни зони. Става дума за Британските Вирджински острови, които са инвеститор в България с около 2 млрд. лева, Каймановите острови, каза още експертът.

"Тези 10%, за които се говори, са само за вдигане на шум", а основната промяна се състои в изваждането на такива територии от списъка с офшорни зони. "В едно изречение със 194 думите е записано изрично, че този закон и разпоредбите по изключенията по чл. 4 не се отнасят за всички отвъдморски територии на ЕС.", каза експертът.

Очаквайте видео с целия коментар