Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Блокираният внос на автомобили у нас би донесъл сериозни загуби

Цветелина Цанева, изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили, Бизнес старт, 12.03.2020

10:07 | 12 март 2020
Цветелина Цанева, изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветелина Цанева, изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вносът на автомобили у нас е абсолютно блокиран заради коронавируса. 80% от вноса на автомобили, предимно употребявани, е основно от Италия. Доставката на някои от тях, които вече са платени, е възпрепятствана. Една блокирана доставка коства доста загуби. Има опасност от фалити при по-малките автокъщи, заяви Цветелина Цанева, изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Продажбите на автомобили са свързани и с редица други проблеми от година преди това заедно с рестрикциите за дизелите".

"Възрастните хора, които са най-уязвими от коронавируса, не са основна целева група за продажба, но това няма значение, защото страхът от неизвестното обзема всички", посочи Цанева.

Колегите биха могли да се насочат към активизиране и стимулиране на онлайн продажбите, каза гостът, но автомобилът все пак не може да се купи онлайн, физическият контакт не може да бъде избегнат.

"Има два варианта: за голям пик и бързо преминаване на болестта, или удължаване във времето".

Цветелина Цанева отбеляза, че други доставки на автомобили има и от Германия, Австрия и Швейцария, които също са потърпевши от разпространението на коронавируса.

По темата за състоянието на автопарка у нас гостът разкри, че в България се търсят най-вече 5-10-годишни автомобили. В същото време около 60% от автопарка се състои от около 20-годишни автомобили.

"Броят на автокъщите не намалява и това дори донякъде е проблем, продадените автомобили за 2018 г. бяха около 320 хил. В разстояние от 5 г. назад имахме ръст с около 10 % всяка година", подчерта изпълнителният директор на Асоциацията на вносителите на автомобили.