В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Коронавирусът ще има краткосрочен ефект върху автомобилната индустрия

Джеф Шъстър, президент Глобални прогнози за автомобилния сектор и операции в Америка в LMC Automotive, В развитие, 09.03.2020

18:34 | 9 март 2020
Джеф Шъстър, президент Глобални прогнози за автомобилния сектор и операции в Америка в LMC Automotive. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Джеф Шъстър, президент Глобални прогнози за автомобилния сектор и операции в Америка в LMC Automotive. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ефектът от коронавируса върху европейската автомобилна индустрия ще е значителен, поне в краткосрочен план. За момента очакваме спад на продажбите на леки автомобили от 4% спрямо данните от 2019 г. Това каза Джеф Шъстър, президент Глобални прогнози за автомобилния сектор и операции в Америка в LMC Automotive, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Според Шъстър отражението на коронавируса на глобалните пазари ще продължи до август. По негови думи американският автомобилен пазар също ще бъде засегнат, като продължителността и спадовете зависят от разпространението на заразата и как правителството ще се справи с него.

“Вероятно ще има нарушения на снабдителните вериги, тъй като много от частите идват от Китай”, посочи експертът, като отбеляза, че положителната новина е, че азиатската страна възстановява производството си.

“Китайският автомобилен пазар ще запази водещото си място в глобален мащаб, може да има промени по отношение на веригите на доставка”.

“Към момента не се очакват значителни промени или преместване на ресурси извън Китай, по-скоро ще бъдат създадени планове за извънредни ситуации”, отбеляза Шъстър. Според него от това могат да спечелят страните от Източна Европа, някои страни в други части на Азия, включително Тайланд или Виетнам, както и държави в Америка, като Мексико.

Според анализатора големите три автомобилни компании от Детройт - Ford, General Motors и Fiat Chrysler са много по-подготвени за евентуална икономическа криза, отколкото през 2008 г.

“Ford и GM са в много добри позиции за навлизане в сферата на електрификацията. При Fiat ситуацията е малко по-различна, водят се преговори с PSA за сливане".

По думите на Шъстър може да се очакват преструктурирания и нови алианси в Европа на фона на надпреварата за електрификация на индустрията и по отношение на автономната технология.

“Ще има алианси между европейски и азиатски компании. Китайската индустрия е много силна и иска да излезе извън границите на Китай”.

“Ще има повече сливания и между автомобилни и технологични компании. И двата вида дружества усещат необходимостта от това”, каза още Шъстър.