Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Мерките у нас срещу коронавируса са добри и навреме

Доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", Бизнес старт, 12.02.2020

09:22 | 12 март 2020
Обновен: 15:52 | 4 юни 2020

Мерките у нас срещу коронавируса са добри и навреме. Просто трябва да сме дисциплинирани. Считам, че броят на персонала в болничните заведения е достатъчен и лекарите ще се справят. Това мнение изрази доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"В момента се предприемат мерките и за доставка на защитни облекла, и за други средства. Въпросът трябва да се постави пряко, вместо да се излиза със заплахи в такъв критичен момент", каза гостът, допълвайки, че хигиенните мерки ще трябва да бъдат изключително строго прилагани.

"Лекарите над 60-годишна възраст могат да извършват нерискова дейност и така пак да подпомогнат системата. Това е въпрос на конкретна организация".

Доцент доктор Спасков отбеляза, че в рамките на трансформацията на отделните болнични звена трябва да се съблюдава възможно ли е да се получи изолация, необходима при епидемиологичните процеси. Останалото може да се закупи.

По отношение на капацитета на леглата Спасков каза, че само около 60% от болничните легла в държавните и общински болници се ползват. Той подчерта и за възможността за прехвърляне на апарати от едно, по-ненатоварено отделение, към друго. Химиотерапиите и хемодиализите, допълва гостът, не могат да спрат спрени, тъй като става дума за човешки живот.

"Консултации на пациенти от страна на лекарите по телефона е добра мярка. Отделно, трябва да се намали броят на пациентите с планова патология, операциите им да се извършат на по-късен етап", посъветва още Спас Спасков.

"Каквото може да се отложи във времето, трябва да се отложи".

По думите на доц. д-р Спасков респираторните инфекции утихват през топлото време и би следвало по време на лятото ситуацията да се успокои.

Цялото интервю гледайте във видеото.