Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сделка за 100 000 електромобила: за Tesla е славата (и парите), за Hertz - рисковете

Мехмед Дикме, финансов анализатор в "Експат Асет Мениджмънт", "Бизнес старт", 27.06.2021 г.

14:53 | 27 октомври 2021
Обновен: 14:56 | 27 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

Пазарната оценка на Tesla от над 1 трилион долара се дължи основно на свръхоптимизма на инвеститорите и очакванията, че компанията ще продължи да се развива с подобни темпове. След сделката за 100 000 коли за Hertz може да се очаква и други рент-а-кар компании да се насочат към закупуването на електромобили. Макар важна за Tesla, сделката нямаше голям ефект върху индустрията за електрически автомобили, коментира Мехмед Дикме, финансов анализатор в "Експат Асет Мениджмънт", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Чистата печалба на Tesla ще бъде малко над 1.5 млрд. долара - като цяло компанията се крепи на очаквания. Не можем да гледаме на нея като на автомобилна компания - тогава Tesla въобще не би могла да участва в индустрията - а по-скоро както на технологична фирма."

Кол опциите не са оказали голямо влияние върху повишението в оценката на компанията, смята Дикме. "Този приход от 4.2 млрд. долара е над 10% от приходите на компанията за миналата година. Нормално е този ръст да доведе до 10% ръст на акциите. Очакванията за все повече поръчки движат цената повече, отколкото дериватите." 

В момента Tesla се търгува над 500 пъти цена към приходи, над 30 пъти price-to-book, над 150 пъти EV-to-EBIT, каза Дикме и даде за сравнение Ford, която се търгува 19 пъти цена към приходи, 1.8 пъти price-to-book и само 9 пъти EV-to-EBIT. 

"Tesla трябва да е десет, даже двадесет пъти, по-голяма компания, но това не е така от гледна точка на производството. За последните пет години компанията е увеличила производството десет пъти - 50 000 коли през 2015 г., а сега имат 500 000 коли. Ford миналата година имаха производсто над 4.2 милиона автомобила."

Това че кредитният рейтинг на компанията не е особено добър, не е голям проблем за Tesla. Дългът остава сравнително стабилен без голямо движение нагоре, а съотношението нетен дълг спрямо парични средства е негативно.

Секторът за коли под наем се развива и това е основната причина, поради която Hertz закупува такова количество електромобили. Това е и посоката, в която ще се върви, заради изискванията за опазването на околната среда, и очаквам подобни действия и от други сектори, като логистиката, коментира Дикме. 

Според него това е добър ход на компанията, особено що се отнася до маркетинга, но предупреди, че индустрията все още е изправена пред рискове от ново възобновяване на коронавируса. Негативен ефект може да има и липсата на инфраструктура за зареждане както в САЩ, така и в Европа,

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.