Целта на българската Dynamo Software: листване на NASDAQ или NYSE

Красен Драганов, съосновател на Dynamo Software, в ефира на предаването “Бизнес старт”, 13.10.2021

11:39 | 13 октомври 2021
Обновен: 17:37 | 15 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов

Една от целите на Dynamo Software е да бъде листната на световна фондова борса и по-конкретно на Nasdaq или New York Stock Exchange (NYSE) в САЩ. За да влезеш в този ексклузивен клуб, трябва да имаш приходи за поне 100 млн. долара, което ние се надяваме да постигнем до 2-3 години. Това заяви Красен Драганов, съосновател на Dynamo Software, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Софтуерната компания е основана от Красен Драганов и Дилян Павлов в края на 90-те години (под името Netage Solutions) в България, а сега централата й е в САЩ. Неотдавна Dynamo привлече като инвеститор Blackstone Growth, като бе оценена на 900 млн. долара. С това Dynamo е близо до оценка от 1 млрд. долара, с което ще се превърне в компания-еднорог.

„Фокусът ни в момента е да растем. Ако продължаваме да се развиваме с темпото от последните години, очакваме да влезем в групата на еднорозите през 2022- 2023 г. Но не трябва да забравяме, че реалната оценка се получава, когато някой инвеститор дойде и закупи акции.“

Основният продукт на компанията е платформа за управление на портфейли, насочена към инвестиционната общност – фондове за рискови и дялови инвестиции, хедж фондове и др. мениджъри на активи. Конкуренти на Dynamo в международен план са компании като DealCloud, Kaisa, Microsoft, Salesforce.

„Близо 20% от инвестиционните фирми в света използват платформата ни. Имаме вече над 1000 клиента, като потенциалните клиенти в нашия сегмент са 5000-6000 фирми в света“.

Драганов коментира и липсата на таланти в IT сектора. Той заяви, че неговата компания се опитва да привлече специалисти в сферата като ги направи съпричастни към целите на компанията. 

“Близо 60% от нашите служители притежават акции в компанията. По този начин те чувстват, че оставайки при нас и развивайки продукта напред... това помага и на тях. Когато един служител е ангажиран, той е вътре в нещата, всичко чувства като свое и остава по-дълго при нас.” 

Фокусът на фирмата пада върху по-малък, но по-качествен екип, за който работодателят се грижи добре. Dynamo Software има и стажантска програма.

“Последната статистика сочи, че 20% от нашите служители са работили за нас над 10 години, а средната продължителност на престой на един служител е 7-8 години, което е безпрецедентно за фирма от този сектор.”

Кирил Драганов посочи, че Dynamo Software разчита на гъвкаво работно време. То позволява на служителите да планират работата си така, че да бъдат максимално ефективни. Целта, която се гони е производителността, а не определени часове работно време. Според Драганов идеята, че ако работиш много часове, си свършил много работа, е тотално грешна. 

Предприемачът сподели също своето мнение по въпроса защо в България все още няма фирма-еднорог. 

“В България има страхотни предприемачи. Надявам се поуките, които ние сме извлекли и ги споделяме, да вдъхнат кураж на още български таланти. Те да развият мащабите на компаниите си и да ги изведат до заветния еднорогов статус и до глобалния пазар. Призивът ми към българските предприемачи е: Излезте извън страната, намерете начин да достигнете до по-големи пазари и ще успеете.” 

Целият разговор можете да чуете във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да чуете тук