Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българските стартъп визи: хубави, но недостъпни

Нед Дервенков, изп. директор на BESCO, „Бизнес старт“, 24.09.2021 г.

12:36 | 24 септември 2021
Автор: Даниел Николов

Българските стартъп визи може много скоро да бъдат факт, но има редица административни пречки, които я правят неприятна за инвеститорите. Въпреки натиска от индустрията, държавата все още бави приемането на облекчените правила за наемане на чуждестранни специалисти. Това заяви Нед Дервенков, изп. директор на BESCO, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Стартъп визата е е от изключителна важност за България, защото пребиваването на чужденци, които искат да правят бизнес с високо добавена стойност, ще позволи на икономиката да прогресира, така както трябва.“, каза Дервенков.

Подобни инициативи има в Европа и BESCO от години работи за нейното приемане, но българската виза няма да е конкурентоспособна заради многото условия. Сред тях са изискванията документите да бъдат подавани само на български език, диплома от топ 50-те университети в света, публикувани статии в международно признати издания, инвестиции от европейски фондове.

Комитетът, който оценява кой има право на достъп, не са хора от бизнеса, а администратори, каза Дервенков.

Запитан как ще се контролира дейността на чуждестранните предприемачи, Дервенков каза, че това трябва да бъде на база бизнес план и постоянен ъпдейт. „Големият страх е че държавната администрация не разбира какво трябва да бъде проследено в детайл, не им е в приоритетите- очакваме, че пак ще има затруднения за предприемачите.“

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.