Социалните предприемачи трябва да бъдат стимулирани, а не глезени

Проф. д-р Николай Денчев от Свободния университет в Брюксел, в ефира на предаването “Бизнес старт”, 22.09.2021

11:08 | 22 септември 2021
Обновен: 08:33 | 27 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Преди седмица в УНСС се състоя кръгла маса  за подпомагане на социалното предприемачество в България. Събитието се провежда в рамките на проект Elanet-SE. Целта на събитието е да се обсъдят нуждите на социалните предприемачи в България и кои са добрите практики за тяхното развитие. Идеята е да се създаде динамика, която да консолидира екосистемата за социално предприемачество. Това заяви, проф. д-р Николай Денчев от Свободния университет в Брюксел, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова. 

 “Българското социално предприемачество, в сравнение с европейските, е по-специфично и има нужда от развитие. Социалните предприемачи са хора, които се фокусират върху социални проблеми като интеграция на хора с увреждания или хора от малцинствата. Чрез определен бизнес модел социалните предприемачи се опитват да разрешат тези проблеми.” 

Основните проблеми, които проф. Денчев посочва, са липсата на финансови средства, както и недостатъчна бизнес компетенция от страна на самите предприемачи. Най-често те ръководят малки организации, които с много труд и желание се опитват да постигнат целите си. Но сами по себе си те не привличат внимание в обществото. 

“Университетите имат сериозни компетенции в много полета и при добро желание те могат да бъдат от полза за социалните предприемачи.”

Проф. Николай Днеков обясни в ефира на “Бизнес старт”, че генерално в ЕС организациите, които създават социални предприемачества са църквата, държавата и бизнесите. В България тези сектори, по исторически причини, не са добре развивани до преди 30 години. Но проф. Денчев смята, че България може да се похвали с добре развити кооперативни съюзи, както и общини и те могат да бъдат предпоставка за създаване на социални предприемачи. 

Гостът обясни и как е започнала цялата инициатива. 

“Бяхме се събрали на кръгла маса с краля на Белгия, който зададе въпроса дали може да се съберат 1000 успешни примери за социално предприемачество. В Белгия има 17 000 регистрирани такива, което означава, че задачата не е особено трудна.”

По думите на проф. Денчев, идеята на Elanet-SE е да събира по тематика социални предприемачи с организации и фирми, които биха били заинтересувани в работата на социалния предприемат и би му помогнал. Той посочи, че сам човек няма как да знае за всичките организации, с които може да работи и има нужда от роботизиран дигитален инструмент, който да помага в осъществяването на връзката.

Вижте целия разговор във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук