Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българските учители работят двойно повече от британските заради онлайн обучението

Иван Господинов, председател на Сдружение „Образование без граници“ в ефира на предаването „Бизнес старт, 15.09.2021 г.

13:51 | 15 септември 2021
Обновен: 16:49 | 15 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Според проучванията на Института за изследвания в образованието се наблюдават притеснителни тенденции в дистанционното обучение в учениците. Те все повече се отчуждават от учебния процес и са по-малко ангажирани. Това споделя Иван Господинов, председател на Сдружение „Образование без раници“ в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По думите на госта, пандемията увеличава опасността учениците да отпадат от образователната система заради онлайн обучението. В дистанционното образование лесно се натрупват пропуски, които се наваксват трудно във всяка следваща учебна година.

Иван Господинов споделя, че нови предизвикателства за предстоящата учебна година не са нови. Отново не е ясно до колко и как ще оценим дистанционното образование, както и процентът на ваксинирани учители, който е критично нисък в сравнение с другите европейски държави. Гостът споделя, че по тази тема е необходимо повече информираност и повече разговори в самия колектив.

В Лос Анджeлис беше въведена задължителна ваксинация за децата над 12 години, които искат да посещават часовете присъствено. Децата, които не са ваксинирани ще се обучават онлайн. Иван Господинов смята, че това не е много добър вариант.

„Хибридното обучение е трудно за управление и контрол от страна на учителя. По-труден е от изцяло дистанционния или изцяло присъствения вариант.“

Гостът допълва, че други ефекти на дистанционното обучение показаха колко малко навици за учене имат някой ученици. А нова, което се случва като онлайн обучение в България е различно като качество от това, което се случва в много държави.

„Разликата е, че ние от самото начало започнахме с дистанционно синхронно преподаване. На живо с камери или в телефонна връзка, докато в развитите държави - дистанционното обучение е означавало ученикът да получи задачи и материали, в началото на седмицата, а в края на седмицата да ги предаде. Няма жив контакт, няма разговор, няма кой да ти се скара или да ти каже: „Не, ти нямаш добри учебни навици!“

В България учителят не е заместен от материали, изпратени до учениците. А на Запад е така, защото учениците са по-самостоятелни. Свикнали са да си правят сами вкъщи задачите, без да занимават никого.

Гостът също отбелязва, че богатите държави са успели да компенсират всякакви сектори по различни начини. И благодарение на това, не са поставили учителите в стресова ситуация. Докато при нас не е така. В България учителите са започнали да работят два пъти повече от началото на пандемията, докато във Великобритания два пъти по-малко по време на дистанционното обучение. Една от причините е, че са получавали необходимите държавни компенсации.

 

Повече за тревогите от онлайн обучението може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.