Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Проф. Танев: Наука се прави в 1-2 университета, в останалите само преподават

проф. Тодор Танев, бивш министър на образованието, “Бизнес старт”, 26.08.2021 г.

13:20 | 26 август 2021
Обновен: 13:25 | 26 август 2021
Автор: Михаил Митев

Имаме 50 университета в България, но повечето повече от тях са в буквалния смисъл на думата „училища”. В училищата не е мястото, където се прави наука, там само се преподава и това е убеждението, което съществува у нас, смята проф. Тодор Танев, бивш министър на образованието, който гостува в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

По думите на госта местата с истинска наука, с потенциал от техника, персонал и научни знания в страната значително намаляват на брой, а в същото време науката няма граници и е трудно да се прави в отделен университет.

“В България се смята, че науката се прави в 1-2 университета и в БАН, а в останалите само преподават. Това раздвоение някой ден трябва да престане. “

В този смисъл предложенията за съвместно издаване на дипломи от университети, така че да се подпомогне създаването на мултидисциплинарни специалисти, са „крачка в правилна посока, която тушира една от грешките, които са били направени в България с толкова много университети“. Той припомня, че повечето университети в България са специализирани главно в едно или малко на брой направления, което налага да се попълват техните възможности, „защото животът е по-широк от тези специалности“.

Няма как да не се направи междинна стъпка в посока развитието на други университети да имат официално призната научна част и финансирането да идва от самата държава, смята експертът. Той не мисли обаче, че приетата Национална карта за висшето образование ще създаде нелоялна конкуренция между университетите.

 “Те се борят за деца, а в следващите години ще очакваме още по-голяма намаление на броя на кандидат-студентите. Улеснява се колкото може тяхното влизане.  В този смисъл картата, която се прави, е средство за урегулиране.”

Картата ще стимулира процесите за наука като помогне на висшите учебни заведения, които нямат особени научни постижения, смята също гостът.

По отношение на регионалния дисбаланс на висшето образование, който се опитва също да бъде адресиран от въпросната нова карта, проф. Танев припомня, че наличието на университет в един град подпомага доста местната икономика. Той обаче смята, че закрепоставянето на студентите към региони е „пълен абсурд“ и „нещо недомислено“.

Гостът също така е съгласен, че бизнесът трябва да дава своето мнение по практическата приложимост на научните изследвания.

“Някои специалности, предимно техническите, получиха официално благословията да бъдат толерирани. Това не е лошо.  Вече години обаче са “сатанизирани” някои други учебни направления като  “Администрация и управление”. Не е правилно едни научни направления да бъдат дискредитирани по този начин, за сметка на други. Животът има нужда от всякакви специалисти, а пазарът на труда най-добре ще се справи с този дисбаланс между специалностите. Не е работа на университетите да коригират този процес.“

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.