Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Продължителното онлайн обучение само засилва проблемите на учениците

Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование и директор на 51-во СУ „Елисавета Багряна“ в София, "Бизнес старт", 24.08.2021 г.

11:40 | 24 август 2021
Обновен: 11:49 | 24 август 2021
Автор: Даниел Николов

Има голяма вероятност учебната година за започне с онлайн обучение, но училищата са много по-подготвени за това, отколкото миналата година. Ще се търси максимален баланс между нуждите на учениците и опасността от разпространение на коронавируса, за да се осигури възможно най-доброто качество на образование. Това заяви Асен Александров, директор на 51-во СУ „Елисавета Багряна“ в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Министерството на образованието (МОН) и здравните власти ще определят как ще започне учебната година в зависимост от нивата на заболяване, но ние се стремим да сме "възможно най-ефективни при всеки сценарий", каза Александров.

"Избираме между две важни неща - правото на образование и правото на здраве", каза Александров и допълни, че във всеки един случай ще има недоволни и намирането на баланс е много трудно.

"Ще се търси възможност последни да бъдат карантинирани учениците от начален етап, тъй като при тях електронното обучение е най-малко ефективно и се натрупват най-много дефицити."

МОН трябва да вземе решението доколко вирусът е опасен и доколко отварянето или затварянето на дадено училище би повлияло на цялостната картина на разпространение на Covid-19.

"Много по-подготвени сме от миналата година, но още един път ще подготвим детайлни инструкции - за седмични разписания, дезинфекция, дистанция, как да се провеждат учебните занятия, как учениците да влизат в училище, какво да се прави в случаи на заболели ученици."

Възможно е и да се въведе хибридна форма- част от училището да започне онлайн, а друга - присъствено.

МОН предвижда учебният процес да е организиран на локален принцип, разказа Александров.

Ще има четири сценария в зависимост от нивото на заразяване. При "жълт" и "зелен" сценарий с ниски нива на заразени ще се учи предимно присъствено, при "червен" - ще се взима решение на място и ще се прави подготовка за преминаване към електронно обучение. При "тъмно червен" сценарий ще се учи изцяло дистанционно в цели училища или общини.

"Дистанционното обучение е принудителнo и никой не го иска - и учители и ученици искат присъствено обучение", каза Александров.

Проблемите с онлайн обучението през изминалата учебна година са били различни в различните възрастови групи, сподели директорът на 51-во СУ. "В първи и втори клас имаше затруднения при четенето и преразказването - неща, при които живият контакт е много важен." При по-големите ученици е имало проблеми в математиката и българския език - отново предмети, които силно зависят от обяснения на живо, добави той.

През миналата година 38% от учениците са учили присъствено, каза Александров и добави, че би искал съотношението да е 50/50.

"Могат да се редуват паралелки в електронна среда и в училище. Мисля че миналата година успяхме да наваксаме дефицитите почти на 100 процента, тъй както втория срок повечето ученици бяха присъствено. След известен период може да се навакса, но след продължително време на онлайн обучение това вече е много трудно."

Какви други проблеми срещат ученици, учители и родители с онлайн обучението, какви са нагласите и подготовките за старта на новата учебна година може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.