Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Технологичните гиганти отиват на среща за киберсигурността с президента Байдън

Елена Кирилова, редактор в сайта Investor.bg, "Бизнес старт", 24.08.2021 г.

11:34 | 24 август 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси ще се присъедини към други технологични директори в среща с президента Джо Байдън, която ще се проведе в Белия дом в сряда. На нея ще бъдат обсъдени усилията на частните компании да подобрят киберсигурността, твърди източник на "Ройтерс". Това заяви Елена Кирилова, редактор в сайта Investor.bg, в ефира на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук и колегата му от Microsoft Сатя Надела също ще посетят събитието за киберсигурност в Белия дом, обяви Bloomberg News, позовавайки се на свои източници.

Изпълнителните директори на големи технологични компании, банки, енергийни компании и други, включително тези на Google, International Business Machines (IBM), Southern Co и JP Morgan Chase, също а поканени.

Apple, IBM, Microsoft и JPMorgan не са отговорили на запитването за коментар извън обичайното работно време. Google не е коментирала кой ще посети срещата и е насочила репортерите към Белия дом за повече подробности.

През юли президентът Джо Байдън подписа меморандум за националната сигурност, давайки начало на публично-частна инициатива, която създава специални инструменти за киберсигурност в най-ключовите американски компании, включително такива за водопречистване и електрическите централи.

Новината беше обявена, след като няколко сложни и големи кибератаки, извършени тази година, засегнаха американски компании и правителствени агенции. Едно от нападенията, при което беше използван зловреден софтуер, дори доведе до проблеми с доставките на газ.

Facebook тества нови функции като аудио и видео разговори в основната си платформа без да се използва Messenger, добави Кирилова.

Друга тема на разговора бе отказа на китайската Didi Global да разширява дейностите си в Европа.

Повече за новините от технологичния свят може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.