Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Не само „Пирогов" е обект на ежемесечни проверки

Красимир Грудев, председател на Управителния съвет на НСЧБ, „Бизнес старт“,26.07.2021г.

13:30 | 26 юли 2021
Обновен: 16:03 | 26 юли 2021
Автор: Михаил Митев

Твърдението, че в „Пирогов“ има целенасочени проверки, целящи да дискредитират лечебното заведение или да го поставят в по-непривилегировано място, е неточно, смята Красимир Грудев, председател на Управителния съвет на Национално сдружение на частните болници (НСЧБ). Той сподели мнението си в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Искам да разсея съмненията, че касата прави проверка в „Пирогов“ или само в „Александровска“ или болница „Лозенец“. Напротив, проверките на касата са ежемесечни и се осъществяват в абсолютно всички лечебни заведения, включително и в частните."

Усещането, че „Пирогов“ е с привилегии пред останалите в известен смисъл е вярно, поради факта, че това е първото лечебно заведение, което силно се ангажира с пациенти на коронавирус, допълни Грудев.

„На него беше обърнато особено внимание. Първите закупени от държавата респиратори в България бяха изпратени там. В това положение са поставени не една или две държавни болници, те много често са предмет на особено внимание на държавата. Донякъде е разбираемо, щом държавата смята, че са структуроопределящи.“

В отделни случаи същото важи и за регионите. Държавните или т.н окръжни болници, сега областни болници, са единствените на места и те трябва да бъдат защитени. Затова според Красимир Грудев, трябва да има държавна програма с хибридно финансиране.

„Те трябва да бъдат защитени поради липса на персонал, намалено население в дадена област, за да не се закрие болницата от само себе си поради липса на дейност. Това да стои като предпоставка, чрез ясно разписание, но не трябва да става с парите от касата.“

Проверките на частните и държавните болници не се различават. Случаят касаещ „Пирогов“ има една особеност при проверката на здравната каса – биват следени месечните изпълнения по номиналните клинични пътеки и естествено, когато се забележи доста сериозно разминаване на броя определени клинични пътеки, които се изпълняват в даден период – се изостря вниманието и се прави целева проверка, посочва Грудев. Подобни случаи има и при повишаване на заболеваемостта, при пропуски или други нарушения.

„Няма нищо извънредно или особено при такива проверки. Пример е отнемането преди години на лиценз на частна болница, която е регистрирала повече случаи", допълни Грудев.

Налаганите при нарушение на законовата уредба санкции са ясни, казва председателят на УС на НСЧБ. При едно нарушение има прекратяване на договора по определена клинична пътека, при две нарушения – прекратяване на договора. Възможно е да бъде допусната несъзнателна грешка, което би се отразило изключително негативно на голямо лечебно заведение. Затова съветът на специалиста е да се подхожда внимателно.

Според него здравеопазването в България (както държавното, така и частното), но и в Европа е нямало подготовката да посрещне отминалата вълна на коронавируса. По тази причина планът, съставен от служебното правителство, предвижда поетапно разкриване на легла в определени болници от самото начало. Точно в това отношение изпрез миналата година е имало грешки,

“В един момент се реши, че малките специализирани болници, разполагащи с малко легла и без никакви специалисти, трябва да се борят с тая настъпващата пандемия. Пример за това е как очна болница беше ангажирана с по две легла. Това е голям проблем, защото блокира дейността на болницата.“

На първо място в епидемиологична ситуация трябва да се ангажират специализираните в определената област на медицината болници, клиники и отделения, последвани от близките до тази специалност, смята още Грудев. Най-малкото защото наличието на специалисти, медикаменти и апаратура е от особено значение за ситуацията.

Експертът каза също, че трябва да бъдат използвани всички възможни ресурси за увеличаването на капацитета големите лечебни заведения, за да се избегне ново масовото блокиране на системата.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.