Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

БАИТ: България е сред най-иновативните страни, но с най-ниски държавни инвестиции в иновации

Светозар Иванов, председател на УС на БАИТ, "Бизнес старт", 22.07.2021

12:00 | 22 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов
БАИТ: България е сред най-иновативните страни, но с най-ниски държавни инвестиции в иновации

Българската асоциация по информационни технологии избра своя нов управителен съвет и неговия председател - Светозар Илиев. В ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова, той заяви, че БАИТ няма да приема радикална промяна в начина си на работа, асоциацията ще продължи своята политика да стимулира иновативните идеи и съответно да дава такива. Светозар Илиев заяви, че управителния съвет на БАИТ винаги е имало приемственост между различните ръководства, което помага за следването на зададената политика и като показател за тази приемственост бившия председател на УС - Огнян Траянов ще заеме позицията на заместник-председател на УС на БАИТ. 

Гостът сподели в ефир, че България попада в топ 50 най-добре развити иновативни места. Тази позиция на България е изключително добра новина, но друга статистика посочва, че в Европейския съюз България е на едно от последните места по индикатора разходи на държавата за развитие на иновативните технологии. Това показва, че политиките, които са свързани със стимулирането на високите технологии, не са ефективни и има нужда да бъдат приети нови.

Друга тема, която Светозар Илиев повдигна, е Планът за устойчиво възстановяване от ковид пандемията, в който се посочва, че България ще работи усилено към дигитализация. Спрямо индикатора дигитализация България е отновно на едно от последните места в Европейския съюз. 

“Приблизително 24% от всички домакинства в България нямат достъп до интернет или нямат възможност да имат този достъп до интернет” 

Председателят на БАИТ спомена и за провелия се за втори път конкурс за дигитални иноватори, които е с основна тема образование. 

“Важно е да се спомене, че само двата от участвалите в конкурса учители бяха от София.” 

Единият от тези учители преподава в неделно училище в Испания, а другият е помощник-учител по физика. Присъствието на този помощник-учител означава, че другата образователна инициатива на БАИТ, “Бизнесът преподава” върви успешно. Идеята на тази инициатива е да вкара в класните стаи хора, които имат практически опит от бизнеса и да го предадат на учениците. В същото време  самите преподаватели могат да посетят компании, които имат дейност свързана с предмета, който те преподават. По този начин те ще могат да осъвременят начина, по който предават информацията на учениците, както и включването на практически занятия, които са изключително важни. Инициативата на БАИТ “Бизнесът преподава” е особено важна, защото Националната стратегия за младежта 2021-2030 се посочва, че един от основните проблеми на образованието е, че в програмата липсват заложени практически упражнения, които да помогнат на учениците да придобият умения, които да ги направят по-конкурентоспособни. Друга точка, която е посочена в стратегията, е липсата на връзка между пазара на труда и образованието. Чрез инициативата на БАИТ връзката между бизнеса и учениците започва да се заздравява, а ако държавата се вкара още допълнителни средства в тази посока, развитие в тази насока със сигурност ще има. 

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук