Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Моисенко: Не знаете кога ще ви ударят САЩ, ако работите със санкционирани лица

Антон Моисенко, автор на книгата "Корупцията и таргетираните санкции", преподавател по право в Австралийския национален университет и сътрудник в лондоснкия тинк-танк Royal United Services Institute, „Бизнес старт“, 15.07.2021 г.

11:30 | 15 юли 2021
Обновен: 13:19 | 15 юли 2021
Автор: Даниел Николов

Законът „Магнитски“ е направен така, че САЩ имат нужда от само достоверни, но не и конкретни, доказателства за корупция или нарушаване на правата на човека, за да наложат санкции. Това е особено важно за трети страни, които могат да имат отношения със санкционирани лица, защото не може да се предвиди с точност кога и те могат да бъдат санкционирани от американското правителство. Ефектът на закона се дължи на важността на САЩ в световната икономика, заяви Антон Моисенко, автор на книгата "Корупцията и таргетираните санкции", преподавател по право в Австралийския национален университет и сътрудник в Royal United Services Institute, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. 

„Законът „Магнитски“ действа в две основни насоки – корупция и нарушения на човешките права. Това обхваща трафик на хора, злоупотреба с обществени фондове, подкупи. Има много нисък стандарт за доказателствата за налагане на санкциите – на са нужни толкова конкретни доказателства като в съда“, каза Моисенко.

Санкциите се изразяват най-общо в запор на активи и забрана за пътуване до САЩ, но има и забрана за всяко американско физическо или юридическо лице са работи със санкционираните. „Ако сте санкциониран и искате да плащате в долари, те трябва да минат през клиъринг банка в САЩ – ако имате забрана, банките не могат да направят това, и вие сте изключен от световната икономическа система. Има и репутационни щети“, каза Моисенко.

Запитан за последиците за трети лица, които могат се окажат в бизнес отношения със санкционирани, Моисенко обясни, че това е сравнително ясно за американските граждани: „Не можете да работите с таргетирано лице, защото е нарушение на закона.“ 

За лица, който не са под юрисдикцията на САЩ, „теоретично не сте обект на законите на САЩ, но ако имате сериозен бизнес със санкционирано лице и сте от трета страна, нищо не пречи на САЩ да ви санкционират и вас. Това отказва много хора да търгуват и взаимодействат със санкционираните.“ Разхлабените стандарти за доказателствата за корупция и нарушаване на човешките права означават, че „не знаете точно кога ще прекрачите границата и правителството ще реши да ви санкционира“, коментира Моисенко.

Запитан за евентуални последици за трети лица, които придобият акции от санкционираните, Моисенко заяви, че това ще бъде “подпомагане на криминална дейност и избягване на санкциите. Ако САЩ сметнат действията ви за достатъчно сериозни, може да санкционира и вас.“

Възможностите за обжалване на санкциите в американски съд са много малки и „почти пренебрежими“, каза експертът.  „Има два фактора за това – ниският стандарт за нужните доказателства е един. А когато отидете в съда, трябва да демонстрирате на много високо ниво, че действията на САЩ са не просто неправилни, но са и арбитрарни и са против пълномощията на агенцията, която ги е въвела. Доколкото знам, никой не е успял успешно да обжалва санкции в съда“, каза Моисенко.

Според него ще бъде трудно за страна като България да има закон, подобен на „Магнитски“. Има много държави, които гледат американския пример и искат да направят нещо подобно, но подобни действия няма да имат подобен ефект, смята Моисенко. „Ефектът на американските санкции се дължи на важността на САЩ в световната икономическа система.“

Повече за последиците от бизнес връзките със санкционираните лица и историята на закона „Магнитски“ може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.